Foto: Shutterstock
Kāda ir atšķirība starp uzkodām, kas dod spēku un enerģiju un našķiem, kas jau pēc stundas atkal liek meklēt ko gardu? Proteīna daudzums produktā. Šī uzturviela ir bada pārvarēšanas spēkstacija, jo tā palēnina gremošanas sistēmas darbu un stabilizē cukura līmeni asinīs. Pētījumi liecina, ka olbaltumvielas palīdz saglabāt vēlmi ēst maltīšu starplaikos.

"Proteīni var palīdzēt cilvēkam zaudēt svaru, jo, tos apēdot, cilvēks jūtas apmierinājis izsalkumu un, kad vēders vairs neprasa ēst, cilvēkam izdodas mazāk apēst arī visas turpmākās dienas garumā," uzskata dietoloģe Aleksandra Openheimera (Alexandra Openheimers).

Tā kā veselīgus salātus un sutinātu vistas fileju, braucot mašīnā. pagatavot būt grūti, apkopoti 10 proteīniem bagāti produktiem, ar kuriem drīkst našķoties esot ceļā.

Beztauku biezpiens


Foto: F64
140 gramos 20 grami proteīna.

Varētu domāt, ka grieķu jogurts ir vienīgais produkts, ko varētu dēvēt par proteīniem bagātu piena produktu? Nepareizi, biezpiens cilvēkam dod par trim gramiem vairāk olbaltumvielu nekā tipisks grieķu jogurts un tajā ir tikai 110 kalorijas.

Tas nodrošina organismu ar 125 miligramiem kauliem nepieciešamā kalcija, kas ir līdz 30 % no vēlamās dienas devas.

Vārīta ola


Foto: Shutterstock

Siera nūjiņas


Foto: Shutterstock

Seši līdz astoņi grami proteīna iepakojumā.

Siera nūjiņas ir speciāli izveidots našķis, ko uzkost, esot ceļā. Ja cilvēks seko līdzi savai figūrai vai ietur diētu, var izvēlēties vājpiena siera nūjiņas, kas noteikti remdēs izsalkumu, dos nepieciešamo proteīna devu un būs daudz veselīgākas par kādu šokolādes batoniņu vai citiem saldumiem.

Auzu pārslu putra


Foto: Shutterstock

Vienas porcijas iepakojumā vidēji četri grami proteīna.

Lai paēstu auzu pārslu putru ceļā, nepieciešams karsts ūdens, bļodiņa vai krūze un speciālais vienas ēdienreizes auzu pārslu putras iepakojums. Bagātīgi pildītais šķiedraugu našķis satur tikai 150 līdz 200 kalorijas, atšķirīgs no veida un porcijas lieluma.

Veikalos nopērkamas auzu pārslu putru porcijas ar dažādām garšām, piemēram, zemenēm, dzērvenēm, mellenēm. Pieejami arī bez garšas vai sāļās putras.

Ja cilvēks ir ceļā un nav iespējas uzvārīt ūdeni, glāzi karsta ūdens var palūgt kafejnīcā vai iegādāties jebkurā kioskā, kur nopērkamas līdzņemamās kafijas.

Šis būtu piemērots variants tiem, kuri mājās nepaspēj apēst brokastis un vēlas veselīgi iesākt dienu.

Sojas pupiņas

Foto: Reuters/Scanpix

Vienā saujā ( atkarīgs gan cik liela ēdāja roka) vidēji astoņi grami proteīna.

Vēders uzņems olbaltumvielas un apmēram trīs gramus šķiedrvielu. Dabīgs un veselīgs produkts, ar kuru pārvarēt badu laikā, kad nav brīva brīža pusdienām. Proteīni un šķiedrvielas ir lieliska izsalkuma remdinoša kombinācija.

Grauzdēti turku zirņi


Foto: Shutterstock

Vienā saujā ( atkarīgs gan cik liela ēdāja roka) vidēji septiņi grami proteīna.

Vienā saujā ir tikai 120 kalorijas, pieci grami olbaltumvielu un pieci - šķiedrvielu. Pupiņas, lēcas un zirņi ir veselīgs ēdiens, kas samazina holesterīna līmeni, līdz ar to ieteicams lietot ikdienā.

Kā pagatavot?

Zirņus noskalo aukstā ūdenī. Pēc tam nosusinātus ieliek bļodā ar olīveļļu un pievieno sev vēlamās garšvielas, tas var būt čili pulveris, ķimenes, sāls vai pipari, kas nu labāk tīk. Tad ieliek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 220 grādiem, un atstāj uz apmēram 45 minūtēm.

Pēc tam atdzesē un gatavs pašu sarūpēts, proteīniem bagāts našķis, ar ko remdēt izsalkumu ceļā.

Grieķu jogurts

Foto: Shutterstock

140 gramos vidēji 15 grami proteīna.

Ja cilvēka mērķis ir iegūt olbaltumvielām bagātu uzturu, tad parastā jogurta vietā ieteicams lietot grieķu.

Grieķu jogurts par parastu jogurtu ir labāks, jo

  • tam ir biezāka konsistence;
  • satur vairāk olbaltumvielas;
  • gandrīz 50% mazāk cukura.

Ēdot grieķu jogurtu, iespējams uzņemt arī kauliem nepieciešamo kalciju un zarnām draudzīgas baktērijas.

Pilngraudu proteīna batoniņš


Foto: PantherMedia/Scanpix

Vienā iepakojumā apmēram 10 līdz 15 grami proteīna.

Pilngraudu proteīna batoniņš ir izdevīga izvēle, dodoties ceļā, jo tas ir speciāli pagatavots šādiem gadījumiem.

Bet ir jābūt uzmanīgam un pirms batoniņa iegādāšanās, jāizlasa etiķete, jo tagad ir daudz batoniņu, kas satur cukuru un taukus, un jāseko līdzi arī olbaltumvielu skaitam, jo lielāks tas ir, jo vairāk kaloriju.

Visdrošāk izvēlēties tādus batoniņus, kas satur vidēji 10 - 15 gramus olbaltumvielas, piecus gramus šķiedrvielas un mazāk par 15 gramiem cukura. Ja iepriekš nepārbauda, šī var būt riskanta izvēle, bet noteikti parocīga un viegli lietojama.

Tuncis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kefīrs

Foto: Shutterstock

Vienā glāzē 11 grami proteīna.

Kefīrs satur ceturtdaļu no dienas nepieciešamās D vitamīna devas, 11 gramus olbaltumvielu un proteīna.

Lieliski remdē apetīti un, izdzerot kefīru, negribas našķēties ar neveselīgiem produktiem - vēders ir pilns.

Ērti lietojams, jo tagad veikalos nopērkams puslitra iepakojumos. Iespējams iegādāties ar dažādām garšām, piedevām un tauku saturu, gan saldos, gan sāļos.

Avots: health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!