Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja vēlies izvairīties no tā dēvētās riepas veidošanās uz vēdera, iekļauj savā uzturā vairāk valriekstu un laša. Pētnieki atklājuši, ka produkti, kas satur nepiesātinātās taukskābes, veicina muskuļu veidošanos, veidojoties arī mazākam tauku masas daudzumam, vēstī "Daily Mail".

Zviedru pētnieki konstatējuši, ka viens no efektīvajiem veidiem, kā samazināt tauku daudzumu vidukļa rajonā, kā arī ap iekšējiem orgāniem, ir palielināt ikdienā uzņemto produktu klāstu, kas satur nepiesātinātās taukskābes.

Tas noskaidrots, veicot eksperimentu, kurā piedalījās 39 vīrieši un sievietes, septiņu nedēļu garumā ik dienas apēdot 750 papildus kaloriju. Eksperimenta mērķis bija panākt trīs līdz piecu procentu pieaugumu no dalībnieku sākotnējā svara.

Puse dalībnieku liekās kalorijas uzņēma, ēdot produktus, kas bagāti ar piesātinātajām taukskābēm, savukārt puse – produktus, kas satur nepiesātinātās taukskābes.

Abās diētās bija vienāds kaloriju, tauku un uzturvielu daudzums, atšķiroties vien tauku veidam. Pētījuma dalībniekiem pirms tā uzsākšanas tika izmērīta gan ķermeņa muskuļu masa, gan tauku procents organismā.

Rezultātā pētījuma dalībnieki pieņēmās svarā par aptuveni vienādu kilogramu skaitu, tomēr atšķīrās viņu tauku un muskuļu masas procenta izmaiņas. Piesātināto taukskābju ēdājiem tauki nogulsnējās ap aknām un vidukļa rajonā, savukārt nepiesātināto – vienmērīgi visā organismā. Tāpat nepiesātināto taukskābju ēdājiem par trīs reizēm vairāk nekā piesātināto taukskābju uzņēmējiem palielinājās ķermeņa muskuļu masa.

Pētnieki, komentējot iegūtos rezultātus, uzsver, ka piesātināto taukskābju uzņemšana ir bīstama veselībai, jo veicina diabēta un sirds slimību attīstīšanos. Tāpat arī tauku nogulsnēšanās ap aknām un vēdera dobumā ievērojami kavē normālas vielmaiņas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!