Foto: Shutterstock
Cilvēki mēdz uzskatīt, ka redzes pasliktināšanās ir neizbēgams novecošanas vai arī pastāvīga acu sasprindzinājuma rezultāts, vārdu sakot, normāla 21. gadsimta jeb ekrānu laikmeta parādība. Patiesībā veselīgs dzīvesveids var ievērojami samazināt acu veselības problēmu risku.

Dažādos pētījumos noskaidrots, ka atsevišķi vitamīni un minerālvielas kā cinks, C un E vitamīni, Omega-3 taukskābes un beta karotīns par 25 procentiem var samazināt ar vecumu saistītu acu veselības pasliktināšanās risku. Šajā rakstā noskaidrosim, kādi pārtikas produkti satur visvairāk acu veselībai nepieciešamo komponentu. Lūk, ko apkopojis portāls "Medicalnewstoday.com".

Zivis

Zivis un zivju produkti satur vērtīgās Omega-3 taukskābes, neaizvietojamās aminoskābes, daudz vitamīnu un minerālvielu. Omega-3 taukskābes palīdz ne tikai samazināt sirds un asinsvadu slimību risku un labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību, imunitāti un ādas stāvokli, bet arī palīdz cīnīties ar "sausās acs sindromu" un acs mākulas deģenerāciju. Acij skatoties taisni, mākula ir tīklenes centrālais punkts, kurā saliecas caur radzeni un lēcu nākošie gaismas stari. Ja mākulā notikušas izmaiņas, zūd attēla centrālā daļa, it kā tā priekšā būtu neskaidrs, saplūdis plankums. Pārējais attēls var saglabāties skaidrs.

Zivis, kas satur visvairāk Omega-3 taukskābes ir lasis, forele, tuncis, skumbrija, sardīnes, anšovi, siļķes.

Rieksti, pākšaugi un sēklas

Bagātīgs Omega-3 taukskābju un E vitamīna avots. Lūk, rieksti un pākšaugi, kas ir īpaši noderīgi acu veselībai: valrieksti, Brazīlijas un Indijas rieksti, zemesrieksti, lēcas. Savukārt sēklas ar augstu Omega-3 saturu ir čia, linsēklas un kaņepju sēklas. Čia sēklas pat tiek dēvētas par "superfood" – šo vārdu salikumu attiecina uz produktiem ar vislielāko uzturvielu, vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un antioksidantu saturu.

Citrusaugļi un zaļie lapu dārzeņi

Citrusaugļos ir daudz C vitamīna, kas, tāpat kā E vitamīns, ir antioksidants. Rekomendējams uzturā regulāri iekļaut citronus, apelsīnus, greipfrūtus.

Foto: Shutterstock

Zaļie lapu dārzeņi, piemēram, spināti, brokoļi un kāposti, ir bagāti ne tikai ar C vitamīnu, bet arī ar luteīnu un zeaksantīnu, kas ir tīklenē sastopami karotinoīdi. Tie palīdz absorbēt kaitīgo zilo gaismas staru spektra daļu (aizsargvairoga funkcija) un neitralizē kaitīgo brīvo radikāļu ietekmi (antioksidantu funkcija).

Burkāni

Burkāni satur A vitamīnu un beta karotīnu, kas tiem piešķir oranžo krāsu. A vitamīnam ir būtiska loma redzes veidošanā. Tas ir fotoaktīvās olbaltumvielas rodopsīna sastāvdaļa, kas tīklenei palīdz absorbēt gaismu.

Liellopu gaļa un olas

Liellopu gaļa satur cinku, kas var palīdzēt aizkavēt ar vecumu saistītu redzes zudumu un mākulas deģenerāciju. Uzskata, ka cinks nepieciešams fotoķīmiskajiem procesiem acs tīklenē, kas nodrošina redzi krēslā. Arī vistas gaļa un cūkgaļa satur cinku, bet, salīdzinot ar liellopa gaļu, zemākā koncentrācijā.

Labs cinka avots ir arī olas. Tāpat tajās var atrast luteīnu, zeaksantīnu un E vitamīnu.

Ūdens

Kā vēstī portāls "Health Line", katru dienu cilvēkam jāizdzer vismaz pusotrs–divi litri ūdens. Ir vairāki veidi, kā aprēķināt diennaktī izdzeramā ūdens daudzumu. Viens no tiem ir "8x8" princips jeb 8 glāzes, kas ir ekvivalentas kopējam patēriņa apjomam. Vēl var rēķināt pēc formulas – 30 mililitri uz katru ķermeņa kilogramu. Kafiju un alkoholu pie ūdens patēriņa neskaita, jo šie produkti ķermeni atūdeņo.

Jāpiebilst, ka var dzert gan gāzētu, gan negāzētu ūdeni, galvenais, lai tam nebūtu pievienotas mākslīgās garšas. Ja parasto ūdeni gribas papildināt ar kādu garšu, to var darīt dabiskā veidā, proti, pieliekot klāt citronu, piparmētru lapas, gurķa sķēlītes, ogas utt.

Pietiekama šķidruma uzņemšana ir svarīga visu organisma sistēmu funkciju nodrošināšanai, tostarp, acu veselībai, jo var palīdzēt mazināt tā saucamo "sausās acs sindromu". Iemesli, kādēļ šis simptoms rodas, var būt dažādi, piemēram, tā var būt pārmērīga elektronisko ierīču lietošana, sauss gaiss. Dažkārt sausuma sindromu izraisa kāda cita pamatslimība un medikamentu lietošana, bet reizēm notiek otrādi, un sausuma sindroms ir tas, kas izprovocē kādu saslimšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!