Foto: Shutterstock
Oktobris starptautiski tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis, un tas tā ir ne velti. Latvijas sieviešu vidū tā ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana – krūts vēzis tiek diagnosticēts vairāk nekā 1000 sievietēm ik gadu. Šīs slimības pārdzīvošana var būt īpaši smaga, jo tā nāk kopā ne tikai ar bailēm un neziņu, bet arī ar sava ķermeņa iemīlēšanu no jauna. Latvijas Mikroķirurģijas centrs, atzīmējot krūts vēža informācijas mēnesi un centra pastāvēšanas jubileju, aicina pieteikties uz bezmaksas krūts rekonstrukcijas operācijām sievietes, kurām veikta krūts mastektomija pēc onkoloģiskas saslimšanas.

Dr. med. Kalvis Pastars, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs: "Atzīmējot centra pastāvēšanas 35 gadu jubileju, Mikroķirurģijas centrs vēlas dāvāt iespēju sievietēm, kuru problēmām mūsu sabiedrībā netiek pievērsta pietiekama uzmanība. Diemžēl krūts rekonstrukcija nav iekļauta valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu sarakstā, ar katru gadu pacientu paliek vairāk, un mēs nevaram to ignorēt. Mēs saņemam simtiem pieprasījumu rekonstrukcijas operācijām. Tās ir sievietes, kuras ir uzvarējušas krūts vēzi un kurām ārstēšanas procesa ietvaros tiek veikta krūts noņemšana – mastektomija".

Latvijas mikroķirurģijas centrs aicina pieteikties uz bezmaksas krūts rekonstrukcijas operācijām sievietes, kurām veikta krūts mastektomija pēc onkoloģiskas saslimšanas. Centra vadošie speciālisti veiks krūts rekonstrukcijas operācijas piecām sievietēm, kurām pēc krūts vēža ārstēšanas – operācijas, ķīmijterapijas, staru terapijas vai to kombinācijas, ir pagājis vismaz viens gads, pacientei nav kontrindikācijas operācijai un ir minimāli citi veselības riska faktori veikt rekonstrukciju. Savukārt bezmaksas konsultācijas tiks sniegtas ikvienai pacientei, kam nepieciešama vienas vai abu krūšu rekonstrukcija.

''Krūts vēža ārstēšanas process ir fiziski un emocionāli smaga pieredze,'' stāsta Dr. Dace Krūmiņa, ārste-psihoterapeite. ''Lai arī katra paciente reaģē individuāli, tomēr krūts zaudēšana vēža ārstniecības procesā izraisa virkni spēcīgu emociju, kas saistītas gan ar sērošanas procesu par zaudēto ķermeņa daļu, gan sievišķās identitātes un sava ķermeņa tēla uztveri. Krūts zaudējums var izsaukt bailes no intimitātes, kaunu, paciente var justies izkropļota.

Šīm pacientēm ir svarīgi saņemt psihoterapeita atbalstu ārstēšanas procesa visos posmos. Savukārt ķirurģiska krūts rekonstrukcija ir būtisks palīgs sievietes ātrākam atveseļošanās procesam un sievišķās identitātes nezaudēšanai.''

Pacientes konsultēs un operācijas veiks pieredzējuši Mikroķirurģijas centra speciālisti – mikroķirurgi un sertificēti plastikas ķirurgi ar ievērojamu pieredzi daudzpusīgās rekonstrukciju tehnoloģijās: Dr. med. Kalvis Pastars, Dr. Haralds Adovičs, Dr. Gundars Krauklis, Dr. Anda Gaile, Dr. Jānis Zariņš, Dr. Nonna Tomiševa, Dr. Māris Krūmiņš un Dr. Marta Taurīte.

Sievietes, kam nepieciešama un kuras vēlas saņemt ārstu bezmaksas konsultāciju un iespēju veikt bezmaksas krūts rekonstrukciju, lūgums pieteikties līdz 31. oktobrim, zvanot pa tālruni 25211239 vai rakstot e-pastu uz adresi registratura@mcl.lv, vai aizpildot kontaktformu centra mājas lapā, klikšķinot šeit.

Centra speciālisti priecāsies saņemt pacientes rakstītu vēstuli, kurā viņa dalīsies ar dzīves stāstu un uzvaru pār grūto slimību. Vēstules lūgums sūtīt uz Mikroķirurģijas centra e-pasta adresi centre@mcl.lv vai pa pastu: Brīvības gatvē 410, Rīgā, LV-1024.

Bezmaksas konsultācijas notiks krūts veselības mēnesī – oktobrī, un operācijas tiks veiktas laika posmā līdz 2020. gada 15. decembrim.

Labdarības kampaņai vari sekot līdzi arī Latvijas Mikroķirurģijas centra ''Facebook'' lapā vai ''Instagram'' kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!