Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties gadumijas svētkiem daudziem ir vēlme izskatīties īpaši pievilcīgiem un kā vienu no risinājumiem cilvēki saskata jaunas diētas izvēli, stāsta diētas ārste Lolita Vija Neimane. Tomēr diēta bez nepiesātinātajām taukskābēm var nelabvēlīgi ietekmēt veselību. Pētījumi liecina, ka mūsdienu cilvēka uzturā trūkst Omega 3 taukskābju. Tas pamatā saistīts ar dažādām diētām un tendenci atteikties no taukvielām, neanalizējot, vai tās ir organismam labvēlīgas vai kaitīgas. Tāpēc speciālisti iesaka uzturā lietot rapšu eļļu, kas satur trīs reižu vairāk Omega 3 taukskābju nekā olīveļļa.

"Ne velti nepiesātinātās taukskābes tiek sauktas par neaizvietojamām. Tās noteikti jāuzņem ar pārtiku. Sākot dažādas diētas, cilvēki bieži vien pieļauj būtisku kļūdu, atsakoties no taukiem vispār. Netiek ņemts vērā, vai tie ir labie (nepiesātinātie) vai sliktie (piesātinātie) tauki. Šāda diēta var novājināt organismu un nelabvēlīgi ietekmēt veselību," uzsver diētas ārste Neimane.

Līdz šim izplatītākais Omega 3 taukskābju uzņemšanas veids bija treknās jūras zivis. Tomēr daudz vienkāršāk, lētāk un efektīvāk šīs vērtīgās taukskābes var uzņemt, uzturā iekļaujot dažādas eļļas. Dietoloģe L. V. Neimane uzskata, ka visdaudzveidīgāk var lietot rapšu eļļu, jo tā nezaudē savas īpašības arī augstā temperatūrā. Tāpēc šajā eļļā esošās Omega 3 taukskābes iespējams saņemt gan gatavojot salātus, gan produktus apstrādājot termiski. Salīdzinājumā ar citām, kuras pamatā satur polinepiesātinātās taukskābes un ir paredzētas lietošanai galvenokārt nekarsētā veidā, rapšu eļļu var saukt par universālu.

"Manuprāt, tas ir lielisks veids, kā papildināt uzturu, nenodarot pāri nedz veselībai, nedz riskējot pieņemties svarā. Ir jāapzinās, ka nepiesātināto taukskābju trūkums var nelabvēlīgi iespaidot ārējo izskatu. Vispirms pasliktinās ādas stāvoklis - tā kļūst sausāka, parādās nieze. Nagi un mati paliek trauslāki, dažkārt var novērot arī pastiprinātu matu izkrišanu. Tāpēc pirms diētas sākšanas nopietni jāizvērtē tās pilnvērtība. Jāraugās, lai, cenšoties ievērot veselīga dzīvesveida principus, nenonākam otrā galējībā - nodarot pāri savam organismam," atgādina Neimane.

Viņa piebilst, ka arī pati arvien vairāk izmanto rapšu eļļu, tomēr atzīst, ka sabiedrība kopumā vēl nav pietiekami novērtējusi šīs eļļas vērtīgās īpašības. "Es iesaku saviem pacientiem pēc iespējas vairāk izmantot vietējos produktus (dārzeņus, augļus, ogas, pilngraudu produktus), kā arī rapšu eļļu. Tas ir dabisks produkts, kas ietver organismam nepieciešamās taukskābes Omega 3 un Omega 6 - rapšu eļļā tās atrodamas krietni lielākā daudzumā nekā olīveļļā. Apvienojumā ar vietējiem produktiem, rapšu eļļa veido savdabīgu Baltijas jūras reģiona pārtikas grozu, kurā galvenais akcents likts uz mūsu, nevis ievestajiem produktiem," uzsver dietoloģe.

Eksperta ieteikumi: 

Es ieteiktu ēst gatavošanā izmantot tieši rapšu eļļu, pirmkārt, tāpēc, ka tas ir vietējais produkts. Otrkārt, rapšu eļļa atšķirībā no olīveļļas satur trīs reižu vairāk nepiesātināto taukskābju Omega 3 un Omega 6. Tā kā iesaku sliktos (piesātinātos) taukus aizvietot ar labajiem, būtisks arī ir fakts, ka rapšu eļļā piesātināto tauku daļa ir minimāla - tikai ~6% -, olīvu eļļā - divas reizes vairāk. 

Tāpat der atcerēties, ka rapšu eļļa, kas iemantojusi nosaukumu Ziemeļu olīveļļa, augstās oleīnskābes (mononepiesātinātā) jeb Omega 9 daudzuma dēļ, kas ir līdzīgs olīveļļai, samazina holesterīna daudzumu asinīs un labvēlīgi iedarbojas uz asinsriti.

Rapšu eļļā esošās vērtīgās taukskābes ir viegli uzņemamas, jo šī eļļa ir termoizturīga. Tas nozīmē, ka salātu un aizdara/mērču gatavošana nav vienīgais veids, kā var izmantot šo produktu. Bez liekām pārmērībām rapšu eļļu var lietot arī cepšanai, pievienot zupām vai sautējumiem.

Divas ēdamkarotes rapšu eļļas dienā pilnībā nodrošina veselībai tik svarīgo Omega 3 taukskābju uzņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!