Stress mūsdienās ir kļuvis par ikdienas sastāvdaļu un vienu no biežākajiem veselības problēmu cēloņiem. Pastāv neskaitāmas metodes stresa pārvarēšanai: ar mākslu nesaistīti cilvēki pievēršas gleznošanas nodarbībām, arvien populārākas kļūst fiziskās aktivitātes, cilvēki daudz vairāk pavada brīvo laiku dabā, ceļojot, ar ģimeni vai draugiem. Taču pēdējo gadu laikā aizvien lielāku popularitāti iemantojis īpašs stresa mazināšanas veids - kaligrāfija, portālam "Delfi" stāsta "MontBlanc" pārstāve Diana Keiran.

Kaligrāfija ir mākslinieciski izteiksmīga rakstīšanas māksla, kas pēdējos gados piedzīvo atdzimšanu un pat ir kļuvusi par ekskluzīvu dizaina tendenci. Uz minēto norāda tas, ka darījuma cilvēki, iegādājoties ekskluzīvu rakstāmpiederumu, izvēlas nevis lodīšu pildspalvu, bet rakstāmspalvu. Šo tendenci Latvijā novērojusi arī Diana, atzīstot, ka cilvēki bieži izvēlas rakstāmspalvas, jo šī rakstāmpiederuma konstrukcija atvieglo rakstīšanu un piešķir parakstam individualitāti. Turklāt spalvu priekšrocība ir tā, ka iespējams izvēlēties ne tikai zilu vai melnu tinti, bet izcelt savu personību, parakstoties, piemēram, ar Burgundijas vīna sārtu, romantiski violetu vai jūras zilu toni.

Cilvēki ir noguruši no datoriem, viņiem ir apnicis dzīvot citu izdomātā pasaulē, bet ir vēlēšanās būt situācijas saimniekiem, radīt kaut ko savu.

Velkot līnijas un koncentrējoties uz precizitāti, iespējams domāt tikai par rokas kustību, spalvas kāta satvērienu un sagaidāmo rezultātu. "Atnākot uz pirmo nodarbību, cilvēkiem bieži vien izdodas uzvilkt vien "kardiogrammu", jo trīc rokas, taču ar katru nākamo nodarbību trīcēšana arvien mazinās," stāsta Kristiāna Jansone, Latvijas Kaligrāfijas biedrības valdes priekšsēdētāja, uzsverot, ka "šāda veida rakstīšana, prasa lielu koncentrēšanos un citām domām galvā nav vietas."

Lai rakstītu kaligrāfiski, jānosēžas pareizā pozā un viss process ļoti atšķiras no tā, ko darām ikdienā. "Cilvēks šādā veidā nomierinās, un mierīgs cilvēks neizbēgami kļūst veselāks, turklāt arī organizētāks, kas ir būtiski ikvienam," stāsta Kristiāna. Šī nodarbe pieprasa kārtību, precizitāti, pamatīgu koncentrēšanos, tādēļ varētu pat teikt, ka kaligrāfija savā ziņā ir meditācija.

Foto: Shutterstock

Kaligrāfija ir arī ļoti labs smadzeņu treniņš, jo mācīšanās process ir ļoti intensīvs – jādomā, kā pareizi sēdēt, kur novietot lapu, kādas ir burtu formas. Jāpatur prātā, ka kļūdas gadījumā nav iespējams to padarīt par nebijušu ar viena taustiņa klikšķi. Interese par kaligrāfiju pēdējos gados ir augusi. "Cilvēki ir noguruši no datoriem, viņiem ir apnicis dzīvot citu izdomātā pasaulē, bet ir vēlēšanās būt situācijas saimniekiem, radīt kaut ko savu. Šajā procesā katrs pats var justies mazliet kā Dievs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!