Foto: Shutterstock

Nav šaubu, ka reiz iegādātu lietu tālākpārdošana internetā kļūst arvien populārāka. Tā ir iespēja atbrīvoties no vecā un par to saņemt nedaudz naudas, bet kādam citam tā ir iespēja iegādāties sen kāroto par zemāku cenu nekā veikalā. Lai arī šādā veidā nodot lietas citam īpašniekam nav nekas slikts, tomēr ir arī tādas preces, kuras šādā veidā nevajadzētu otram dāļāt. Un tādi pavisam noteikti ir medikamenti. Taču, lai arī cik kārdinoša šķiet iespēja lētāk iegādāties medikamentus, kas kādam nav vajadzīgi, Veselības inspekcija (VI) norāda, ka tas nekādā gadījumā nav droši.

Runājot par galvenajiem iemesliem, kāpēc šāda zāļu iegāde nav droša, VI skaidro – nav iespējams izsekot zāļu aprites ķēdes posmus:

  • zālēm, iespējams, beidzies derīguma termiņš;
  • nav atbilstoši uzglabātas;
  • var būt viltotas.

Tāpat ikviens, kam pieejami medikamenti – senāk vai svaigi iegādāti –, nedrīkst pārdod sev nederīgus medikamentus. Normatīvie akti paredz iespēju internetā tirgot bezrecepšu medikamentus, bet to drīkst darīt tikai licencēta aptieka, un šāds darbības veids tiek noteikts uzņēmēja licencē. Tas nozīmē, ka kaimiņš Pēteris vai interneta vietne X šo zāļu izplatīšanu veikt nevar.

Savukārt medikamenti, kuriem ir beidzies derīguma termiņš, ir ierindojami starp bīstamajiem ķīmiskajiem atkritumiem, tādēļ tos nedrīkst mest ārā kopā ar sadzīves atkritumiem. Tos bez maksas var nodot aptiekā. Ja vecos medikamentus izmet kopā ar sadzīves atkritumiem, tie nonāk lielajās izgāztuvēs, pēc tam augsnē, notekūdeņos. Arī dzīvnieki tos var nejauši apēst. Aptiekas nederīgos medikamentus tālāk nodod bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam, kas tos iznīcina, neradot kaitējumu apkārtējai videi.

Zāles kļūst nederīgas brīdī, kad:

  • tām beidzies derīguma termiņš;
  • nav zināms zāļu pielietojums;
  • nav salasāms zāļu nosaukums;
  • zāles ir nepareizi uzglabātas;
  • mainījies zāļu izskats, smarža vai garša;
  • bojāts iepakojums.

Taču novērojot kādu no uzskaitītajām nederīgu zāļu pazīmēm, nesteidz tās mest miskastē. VI skaidro – neizlietotās vai nederīgās zāles ir jānodod tuvējā aptiekā, kura tās pieņem, bet pirms tam tās ir jāizņem no ārējā iepakojuma – kastītēm tablešu plāksnītes, pudelītes, ampulas, ziežu tūbiņas u.c. jāsaliek maisiņā.

Vairāk par to, kā atpazīt drošu zāļu iegādes vietu, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!