Foto: Publicitātes attēls
Ar hokeja komandas Rīgas "Dinamo" spēli otrdien, 1. novembrī, "Arēnā Rīga" tiks atklāts Latvijas Urologu asociācijas ierosinātais ūsu mēnesis jeb "Movembris", kura laikā vīrieši tiks aicināti pievērst uzmanību savai veselībai. 2003. gadā aizsākta Austrālijā un vēlāk kļuvusi populāra daudzviet pasaulē, vīriešu veselības mēneša kampaņa "Movembris" Latvijā šogad notiks jau ceturto reizi – tās gaitā vīrieši un viņu tuvākie tiek aicināti "atmest kautrību" un regulāri apmeklēt ārstu, informē organizatori.

Latvijā 2015. gadā ik dienu no neārstēta prostatas vēža mira kāds vīrietis – kopumā tā dēļ pērn dzīvību zaudēja 392 stiprā dzimuma pārstāvji. Pēdējo 10 gadu laikā no prostatas vēža miruši jau gandrīz 4000 vīrieši, tikmēr ik gadu mūsu valstī tiek diagnosticēti vairāk nekā 1000 jauni prostatas vēža gadījumi. No neārstēta nieru vēža miruši 113 vīrieši, savukārt no neārstēta urīnpūšļa vēža miruši 158 Latvijas vīrieši. Ik gadu tiek diagnosticēti vairāk nekā 400 jauni nieru un urīnpūšļa audzēju saslimšanas gadījumi. Šīs slimības mūsdienās var sekmīgi ārstēt, taču galvenais priekšnoteikums ir savlaicīga diagnostika. Tāpēc kopš 2013. gada Latvijas Urologu asociācija cenšas pievērst pastiprinātu uzmanību vīriešu veselībai un aicina katru vīrieti, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu, regulāri – reizi gadā – doties pie ārsta un veikt PSA (prostatas specifiskā antigēna) analīzes, kas aizņem vien 15 minūtes laika.

Foto: Publicitātes attēls
"Movembra" kustība ik gadu novembrī notiek visā pasaulē – lai aktualizētu vīriešu prostatas veselības problēmas un ārstēšanas iespējas, vīrieši audzē ūsas mēneša garumā. Rūpīgi koptas, skaistas un kuplas ūsas ir ikviena vīrieša lepnums un vīrišķības simbols. Tāpat arī savlaicīga vēršanās pie ārsta simbolizē vīrišķību un to, ka vīrietim rūp ne vien sava, bet arī savu piederīgo labsajūta. Slimības pirmajās stadijās parasti nav nekādu sūdzību, un arī pašsajūta ir laba. Taču slimības izārstēšanai šis laiks ir kritiski svarīgs. Tāpēc ūsu mēnesis ir kā iedrošinājums un atgādinājums stiprajam dzimumam – ķermenis ir tik stiprs, cik labi jūtas tā īpašnieks. Un regulāra došanās pie ārsta padarīs ikvienu vīrieti par stipru vīru un ģimenes balstu," uzsver Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs.

Lai prostatas vēzi un citas slimības atklātu laikus un ārstēšana būtu veiksmīga, katram vīrietim pat tad, ja nav nekādu sūdzību, nekas nesāp un neapgrūtina dzīvi un pašsajūtu, sasniedzot 40 gadu vecumu, obligāti vienu reizi gadā jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic visi nozīmētie izmeklējumi, bet īpaši – PSA asins analīze. Pēc rezultātu saņemšanas ārsts noteiks, kas un cik bieži darāms tālāk – nepieciešamības gadījumā tūlīt nosūtīs pie urologa tālākai izmeklēšanai un ārstēšanai vai norādīs, kad nākamo reizi un cik bieži veicami atkārtoti izmeklējumi. Jebkurš vīrietis – ar sūdzībām vai bez – var droši doties pie sava ģimenes ārsta un lūgt nosūtīt uz pārbaudi pie urologa. Arī par maksu iespējams pierakstīties pie urologa uz konsultāciju jebkurā ambulatorajā medicīnas iestādē.

Šogad ūsu mēneša aicinājumam īstiem vīriešiem doties pie ārsta un audzēt ūsas visa novembra garumā, lai pievērstu iespējami plašāku sabiedrības uzmanību, pievienojušies daudzi Latvijas uzņēmumi un organizācijas, to vidū "Latvijas Bārddzinis", "Lumberjack", "BangBang Shop" un Latvijas Armvrestlinga federācija. Sadarbībā ar viņiem visu mēnesi notiks dažādi pasākumi visā Latvijā.

"Movember" atklāšanas spēlē būs iespēja apmeklēt profesionālu bārddziņu studiju "Lumberjack", kur ikviens vīrietis varēs iegūt nevainojamu griezumu un jaunu veidolu savām ūsām un bārdai. Tāpat spēles starplaikos, piedaloties dažādās aktivitātēs, varēs iegūt balvas – dāvanu kartes no "Lumberjack". Visi apmeklētāji varēs piedalīties arī viktorīnā par "Movembri", kā nofotografēties pie ūsu mēneša fotosienas, un pēc tam, ievietojot bildi sociālajos tīklos ar mirkļbirku #movembris, varēs aicināt arī citus piedalīties "Movembra" aktivitātēs.

Foto: Publicitātes attēls
25. novembrī kafejnīcā "Vest" notiks "Bang Bang Shop" organizētas roku laušanās sacensības, dambretes turnīrs, kā arī tiks noteikts kuplāko "Movember" ūsu īpašnieks Latvijā.

29. novembrī no pulksten 10 līdz 17 notiks konsultācijas pie urologa Ventspils poliklīnikā, Raiņa ielā 6, 220. kabinetā. Pieteikties var, zvanot uz tālruni 26684565. Pirms tam ir nepieciešams veikt ģimenes ārsta nozīmētas pārbaudes prostatas veselības noteikšanai (PSA jeb prostatas specifiskā antigēna analīzi), lai konsultācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka.

30. novembrī "Arēnā Rīga" notiks ūsu mēneša Rīgas "Dinamo" noslēdzošā spēle. Vīriešiem, kuri mēneša garumā audzēja ūsas, būs iespējams iegūt dažādas balvas, kā arī garāko ūsu īpašnieki varēs bez maksas apmeklēt profesionālus bārddziņus un iegūt griezumu mēneša garumā audzētajām ūsām un bārdai. Savukārt visiem spēcīgajiem Latvijas vīriem būs iespēja sevi pārbaudīt roku laušanās čempionātā kopā ar Latvijas Armvrestlinga federāciju.

Kampaņas gaitai iespējams sekot un ar to saistītos pasākumus atrast sociālā tīkla "Draugiem" kampaņas profilā "Vīrieša veselība", tāpat arī "Facebook" tāda paša nosaukuma profilā – "Vīrieša veselība".

"Movembra" ideja ir dzimusi 2003. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanas praksi un darīt to tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par "Movembri" – Mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda "moustache" jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, viņi nolēma kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim. Tāpat tika izstrādāti noteikumi un "Movembra" vadlīnijas, kas joprojām ir spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!