Foto: Shutterstock

Optimistisks skats uz dzīvi var palīdzēt cilvēkiem dzīvot ilgāk, secināts Hārvardas Universitātes zinātnieku pētījumā. Izrādās, ka pozitīva attieksme pret visu notiekošo ievērojami samazina risku sievietēm saslimt ar vairākām nāvējošām slimībām, piemēram, vēzi, dažādām sirds slimībām, elpošanas sistēmas slimībām, infekcijām un citām.

Pētījums norisinājās astoņus gadus un tā laikā to, cik bieži saslimst pozitīvi noskaņotas sievietes, salīdzināja ar rādītājiem par pesimistisku sieviešu veselību.

"Kamēr lielākā daļa centienu medicīnas un publiskās veselības jomā mūsdienās ir fokusēti uz slimību riska faktoru samazināšanu, pierādījumi liecina, ka izmaiņas var radīt arī psiholoģiskās noturības stiprināšana," stāsta viens no pētījuma autoriem Ēriks Kims. Viņš norāda, ka jaunākie atklājumi liecina – ir jāveicina optimisms, jo tas liek cilvēkiem piekopt veselīgākas prakses ikdienā, kā arī, saskaroties ar dažādiem izaicinājumiem.

Pētījums arī parāda, ka veselīgāks dzīvesveids tikai daļēji izskaidro optimisma un mirstības riska saistību. Kims atklāj, ka pastāv iespēja – paaugstināts optimisms tieši ietekmē cilvēka bioloģisko sistēmu.

Atklāts arī, ka visoptimistiskākajām sievietēm ir gandrīz 30 procentus zemāks risks mirt no pētījumā analizētajām slimībām. Risks mirt no vēža ir zemāks par 16 procentiem, optimistēm ir nepilnus 40 procentus zemāks risks mirt no sirds slimībām, triekas un elpošanas ceļu slimībām, bet risks mirt no dažādām infekcijām var samazināties par 52 procentiem.

"Rutks" gan atgādina, ka mazāks risks saslimt nenozīmē, ka tāda nav vispār un labas veselības uzturēšanai ar optimismu vien ir par maz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!