Foto: Shutterstock

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse un Latvijas Pensionāru federācija (LPF) noslēgušas sadarbības memorandu un vienojušās par ciešāku sadarbību, informēja Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāve un krūts vēža pacienšu organizācijas "Vita" vadītāja Irīna Januma.

Kā skaidroja Januma, organizācijas nolēmušas apvienot spēkus, lai aizstāvētu organizāciju biedru intereses, jo lielākā daļa onkoloģisko slimnieku ir pensijas vecuma cilvēki. Abu organizāciju kopīgais mērķis ir palielināt finansējumu onkoloģisko slimību agrīnai diagnostikai un efektīvai ārstēšanai pacientiem pensijas vecumā.

Tāpat sadarbības mērķis ir panākt, lai Latvijas iedzīvotājiem veselīgi nodzīvoto gadu ilgums pēc 65 gadu sasniegšanas tuvinātos Eiropas Savienības vidējam līmenim. Atbilstoši statistikas datiem Eiropas Savienībā vidējais veselīgi nodzīvoto gadu ilgums pēc 65 gadu sasniegšanas ir 8,6 gadi, kamēr Latvijā sievietēm tie ir 4,6 gadi, bet vīriešiem – 4 gadi, skaidroja Januma.

Lai sasniegtu šos mērķus, abas organizācijas apņēmušās iestāties par pensijas vecuma onkoloģisko pacientu tiesībām uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Tās plāno lūgt Veselības ministriju atvēlēt īpašu uzmanību pensijas vecuma onkoloģisko pacientu aprūpei jaunizstrādājamā Rīcības plānā onkoloģisko slimību izplatības un mirstības samazināšanai laika periodā no 2016. līdz 2020. gadam.

Tāpat sadarbojoties panākta vienošanās, ka LPF paudīs atbalstu Saeimā iesniegtajai Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses likumdošanas iniciatīvai "Lai vēzis būtu ārstējama slimība", kas paredz vismaz 10 miljonu eiro liela ikgadēja valsts finansējuma piešķiršanu onkoloģisko slimību agrīnai diagnosticēšanai un onkoloģisko pacientu efektīvai ārstēšanai, īpašu uzmanību atvēlot tieši pensijas vecuma pacientu aprūpei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!