Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Vai tas ir normāli, ka 8 ar pus gadīgai meitenei jau aug kaunuma apmatojums? Man kā mātei ir panika, jo pat nezinu, kā un ko runāt ar meitu. Viņa taču vēl ir tikai bērns!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Pubertāte ir vien no sarežģītākajiem cilvēka mūža periodiem, kad notiek gan bioloģiskas, gan sociālas pārmaiņas. Meitenēm pubertāte sākas vidēji 8-9 gadu vecumā, bet zēniem ~ 1-2 gadus vēlāk. Sākoties pārejas vecumam, pirmās ar hormonālajām izmaiņām aktivizējas virsnieres, sāk izdalīties androgēni un tas nosaka gan lineāro augšanu, gan sekundāro dzimumpazīmju (apmatojuma) veidošanos. Androgēni aktivizē tālāko hipotalāma-hipofīzes-gonādu asi, kas savukārt stimulē estrogēnu izdalīšanos un tālāko dzimumattīstības norisi - ārējo dzimumorgānu un krūšu dziedzeru attīstību. Kā pēdējās šajā notikumu ķēdē parādās menstruācijas ~ 2-3 gadus pēc pirmajām pubertātes pazīmēm.

Taču dažreiz paaugstināta jūtība pret androgēniem izraisa agrīnāku apmatojuma veidošanos. Šādos gadījumos ir iespējams veikt papildus izmeklēšanu, lai noteiktu, vai androgenizācijas iemesli nav saistīti ar kādu patoloģiju. Jūsu gadījumā ir iespēja konsultēties ar bērnu ginekologu, vislabāk dr.Auziņu BKUS, lai noskaidrotu, cik šī situācija atbilst vai neatbilst normai.

Savukārt kas attiecas uz jautājuma daļu, ko un kā runāt ar meitu, tad 8-9 gadu vecums ir pēdējais brīdis, kad meitenei pastāstīt, kādas izmaiņas viņas organismā tuvākajā laikā notiks. Kā to labāk izdarīt - tas būtu mammai pašai jāsajūt un jāatrod īstai laiks un īstā vieta šādai ļoti nopietnai meiteņu sarunai.

Lai veicas!

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!