Foto: Shutterstock
Iespējami augstākā produktivitāte ir tas, uz ko ikdienā tiecās visi. Mūsdienās šo mērķu sasniegšanai noder dažādas tehnoloģijas, kas ne tikai mēra, bet arī informē par iespējamajiem uzlabojumiem, tādējādi palīdzot uzlabot rezultātus un justies labāk. Produktivitātes celšanas ieteikumos dalās biohakeris un tehnoloģiju eksperts Artūrs Bernovskis.

Biohakings ir vienkārša un ikvienam piemērota pieeja, kā uzlabot savu pašsajūtu un veselību, izmantojot dabas, zinātnes un tehnoloģiju rīkus. Biohakinga metodes dod iespēju analizēt ķermenī un apkārtējā vidē notiekošo, lai pielāgotu dzīvesveidu, sporta režīmu, uzturu un pat darba vidi.

Bernovskis gadu gaitā veicis eksperimentus, pētot paša organisma reakcijas, pašsajūtu mājās un darba vidē: "Mums ir paveicies, ka dzīvojam zaļā valstī, kur daba, jūra un meži ir nelielā attālumā. Svaigs gaiss un kustības ir pirmais, ar ko būtu jāsāk, lai uzlabotu pašsajūtu, tomēr arī pilsētvidē iespējams sekot līdzi un ar tehnoloģiju palīdzību uzlabot savu ikdienu individuālā un apkārtējās vides līmenī. Tas nozīmē – mērīt, testēt un eksperimentēt, lai mērķtiecīgi un ar jēgu veiktu nepieciešamos uzlabojumus."

Biohaki veselībai draudzīgākam mājoklim

Mājas ir tā vide, kur pozitīvas un veselībai draudzīgas izmaiņas veikt ir visvienkāršāk, bieži vien bez lielām finanšu investīcijām. Līdzīgi kā ķermeņa procesu izzināšanā, biohakeri iesaka izpētīt un izmērīt, vai mājokļa vide ir veselīgam dzīvesveidam atbilstoša. Te palīdzēs dažādi sensori un viedpalīgi, kas mēra temperatūru, gaisa mitrumu, CO2 daudzumu, trokšņu līmeni un nosaka citus parametrus, dodot iespēju uzlabot to, kā trūkst vai ir par daudz.

Ziemeļnieku mājās gada tumšajā laikā būtiski ir atcerēties par gaismas terapiju, kas ir viens no labas pašsajūtas un dzīvesprieka stūrakmeņiem. Ja saules gaismas ir par maz, var izmantot mākslīgās dienas gaismas lampas vai speciālās viedās brilles, kas izstaro zilo gaismas spektru. Biohakeri izmanto arī sarkanās gaismas terapiju – veselības uzlabošanas metodi, kas darbojas šūnu līmenī. Sarkanā gaisma uzlabo ādas veselību, veicinot kolagēna veidošanos, tāpat tā uzlabo arī kopējo fizisko sniegumu, sekmē muskuļu atjaunošanos. Turklāt sarkanās gaismas terapija kļūst arvien pieejamāka, piemēram, "Joovv" ir izstrādājis sarkanās gaismas terapijas paneļus, ko ikviens var izmantot mājas apstākļos veselības uzlabošanai un fitnesa mērķu sasniegšanai.

Arī ikvienā mājoklī atrodamais spogulis no ikdienišķa priekšmeta var pārtapt par daudzpusīgu biohakeru palīgu. "Mango Mirror" viedais spogulis, sasaistot dažādas lietotnes un viedierīces, apkopo un ziņo lietotājam par viņa veselības stāvokli, informē par laikapstākļiem, plānotajiem notikumiem dienas kalendārā un citām svarīgām niansēm. Ņemot vērā lietotnēs "redzēto", gudrais spogulis palīdz plānot maltītes un izstrādāt efektīvu fizisko aktivitāšu grafiku.

Biohakeri īpašu uzmanību velta miegam un tā kvalitātes uzlabošanai, rūpējoties par vēsu gaisu, tumsu un klusumu guļamistabā. Vairāk par biohakeru rīkiem labākam miegam lasāms šeit.

Foto: Shutterstock

Gudrāks birojs maksimālai darbinieku labsajūtai

Veselības stāvoklis un dzīvesveids ir individuāla lieta, un tā bieži vien ir problēma – kā to iedzīvināt biroja vidē un uzņēmuma komandā. Darba drošības un likumdošanas normas diktē pamata noteikumus, bet ikviens darba devējs var doties soli tālāk un uzlabot biroja vidi, lai darbinieki varētu parādīt vislabāko sniegumu.

Pētījumi liecina, ka gaisa piesārņojuma līmenis telpās var būt pat piecas reizes augstāks nekā ārpus telpām, un, kad gaisa kvalitāte ir slikta, cilvēku spēja koncentrēties un analizēt informāciju samazinās par 50 procentiem. Savukārt svaigs gaiss nodrošina labāku veselību, pašsajūtu un sniegumu darbā.

Arī šeit biohakeri iesaka sākt ar sensoriem un to mērījumiem – kāda ir gaisa kvalitāte: ogļskābās gāzes jeb CO2 koncentrācija, mitrums un temperatūra telpās, vai ventilācijas sistēma strādā atbilstoši un vai tai nepieciešami uzlabojumi. "Aranet 4" ir bezvadu un ērti lietojams iekštelpu gaisa kvalitātes sensors, kas laicīgi brīdina par veselībai nelabvēlīgiem apstākļiem. Ierīce mēra CO2 līmeni, mitrumu, atmosfēras spiedienu un temperatūru vietās, kur pavadāt lielāko daļu laika – mājās, skolā, darbā vai jebkur citur. Sensors rāda reāllaika datus, un tam ir aplikācija, kas ļauj mainīt uzstādījumus, kā arī apskatīt pēdējo dienu mērījumu vēsturi. Ierīce pieejama divās versijās – privātai un biznesa lietošanai, kas ļauj vienotā tīklā saslēgt līdz pat 100 "Aranet4" ierīcēm, kuru datus iespējams centralizēti monitorēt "Aranet Cloud" un "SensorHUB" tiešsaistes pakalpojumos.

Personalizēta darba vide ir atslēga ceļā uz produktivitāti, piemēram, mēbeles, ko iespējams pielāgot un kontrolēt, transformēt pēc nepieciešamības. Biohakinga pieeja ir vērsta pret sēdošu dzīvesveidu, ko var risināt ar stāvgaldiem vai paceļamiem galdiem, lai darbinieks pēc iespējas vairāk laika pavadītu kājās.

Lai arī šķiet, ka miegs nav savietojams ar darba vidi un gulēšana darbā ir pārkāpums, pasaules tendences rāda, ka inovatīvi darba devēji aizvien vairāk uzmanības pievērš darbinieku miega kvalitātei, piedāvājot pat speciāli aprīkotas telpas, kur ikviens var doties 20–30 minūšu spēka snaudā. Šo pieeju izmanto, piemēram, tādas organizācijas kā "Google", NASA un citas. Atbildot uz pieprasījumu, tehnoloģiju nozare sāk piedāvāt spēka snaudas aprīkojumu, piemēram, speciālu krēslu-kapsulu gulēšanai darbavietā, kas piemērota kvalitatīvam miegam un enerģijas atjaunošanai.

Darbinieku izglītošanai un veselības veicināšanai, īpaši lielākos uzņēmumos, noderīgs rīks ir Latvijā izstrādātā "Efectio" lietotne, kas bez maksas pieejama "Google" un "Apple" veikalos. Tā palīdzēs sasniegt visu uzņēmuma komandu, ik dienu dodot kādu veselīgu paradumu veicināšanas uzdevumu. Dalībnieki par paveikto saņem punktus, var pārvaldīt savus sasniegtos rezultātus – aplūkot ieņemto vietu topā un apskatīt pārējo dalībnieku sniegumu izaicinājuma bilžu galerijā. Lietotni iespējams integrēt ar citām veselības lietotnēm, lai fiksētu noieto soļu skaitu, distanci vai patērēto kaloriju skaitu.

Savukārt prāta asināšanai, fokusam vai, tieši otrādi, mieram ir pieejami dažādi smadzeņu viļņu sensori, kas analizē un izskaitļo smadzeņu darbību. Saņemot bioloģisko atgriezenisko saiti, iespējams noteikt, kādas emocijas un sajūtas izvirzīt. Dažādiem budžetiem ir piemēroti dažādi risinājumi, piemēram, "Brainlink" vai "Muse" bezvadu austiņas smadzeņu viļņu mērīšanai ir kā meditācija tehnoloģiski apzinātā formā, iegūstot mērījumus un apkopojot datus.

Sevis mērīšana, sākot ar šūnu līmeni

Biohakings sākas ar sava veselības stāvokļa izzināšanu – līdztekus medicīniskiem izmeklējumiem un ārstu noteiktajām analīzēm, un veselības pārbaudēm ikviens var veikt sevis izpēti, tādējādi izmērot ķermeņa procesus, analizējot iegūtos datus un izprotot, kas ir tie rādītāji vai reizēm vienkārši ārējās vides faktori, kas jāuzlabo, lai arī dzīves kvalitāte uzlabotos.

Cilvēka DNS izmainīt nav iespējams, bet zināšanas par ģenētiskajā kodā ierakstīto palīdzēs veselības veicināšanā. Ja standarta diagnostika ļauj savlaicīgi noteikt jau esošus stāvokļus (vai īsu brīdi pirms tiem), tad ģenētiskie testi ļauj noteikt riskus pirms stāvokļa iestāšanās. Tas ir īpaši nozīmīgi dažādu smagu slimību riska gadījumos (onkoloģija, diabēts, sirds un asinsvadu slimības), kur svarīga ir katra diena.

Pirms gadiem DNS analīzes bija vismaz desmit tūkstošus vērtas, šodien tās kļūst aizvien brīvāk pieejamas un savienojamas ar ikdienas tehnoloģijām. Biohakeri iesaka ikvienam veikt ģenētiskā koda analīzi, uzzināt tās rezultātus, lai varētu izvēlēties vispiemērotāko un pareizāko uztura, sporta un dzīvesveida ceļu. DNS analīzes ir vienreizējs izmeklējums, bet tā rezultāti noderēs visu turpmāko mūžu. Latvijas iedzīvotājiem ir pieejamas, piemēram, "Veselības centra 4" "Anti Aging Institute" preventīvās medicīnas ārstu konsultācijas un DNS testu paketes.

Arī tehnoloģiju industrija nāk pretim veselīga dzīvesveida entuziastiem, piedāvājot aizvien vienkāršākus rīkus gēnos iekodētā izpētei. Piemēram, "DNANudge" ļauj vienkārši noteikt DNS kodu, izmantojot siekalu paraugu. Kad analīzes ir veiktas, to rezultāti ir pieejami DNS kapsulā un lietotnē, kas palīdz izdarīt piemērotākās veselīga uztura izvēles, monitorēt dzīvesveida atbilstību ģenētiskajam kodam un pat skenēt produktu svītrkodus, lai pārliecinātos, vai tā ir labākā uztura izvēle.

Foto: Shutterstock

DNS analīzes ir visprecīzākais, bet izmaksu ziņā dārgākais risinājums, tāpēc iesākumam un arī pašmotivācijai var izmantot viedpalīgus – viedās aproces, pulksteņus un citus rīkus, kas mēra sirds ritmu un sportisko aktivitāti. Dažādas ierīces piedāvā teju katrs tehnoloģiju ražotājs, dodot iespēju izvēlēties ierasto operētājsistēmu, kas nodrošina savienojumu ar viedtālruni un citām ierīcēm. Sportojot veselībai būtisks ir līdzsvars un regularitāte, tāpēc biohakeri rekomendē vienmēr lietot sirdsdarbības mērītāju, jo iegūtie dati ļauj sekot līdzi organisma darbībai un novērst pārslodzi, kas kaitē veselībai.

Turklāt tehnoloģiju nozare piedāvā arī tādus mērītājus, kas ir ne tikai funkcionāli, bet arī kalpo kā rotaslietas. Piemēram, "Oura Ring" dizaina gredzeni izskatās kā rotaslietas, bet patiesībā mēra ķermeņa procesus un aktivitāti 24/7, apkopojot datus lietotnē.

Svara kontrolei noderīgi ir viedie svari. Piemēram, "Yunmai" svari ne tikai nosaka ķermeņa svaru, bet vienlaikus mēra ūdens, tauku un olbaltumvielu procentus ķermenī, tāpat arī nosaka muskuļu un kaulu masas apjomu, ķermeņa masas indeksu. Rādījumi un to arhīvs ir pieejams lietotnē, lai izprastu, kādi uzlabojumi ir nepieciešami svara uzturēšanai, samazināšanai vai palielināšanai.

"Biohakings ir individuāla pieeja, jo katram organismam ir sava specifika, vajadzības un savi rādītāji, ko iespējams uzlabot ar dažādu rīku palīdzību. Lai "uzlauztu" darba vidi, vislabākais risinājums ir personalizācija, lai katrs darbinieks var radīt sev nepieciešamos apstākļus produktīvam darbam, nekaitējot veselībai un emocionālajai labsajūtai," stāsta Bernovskis.

Vairāk par biohakingu un biohakeru rīkiem sevis uzlabošanai varēs uzzināt Baltijā vērienīgākajā veselības veicināšanas samitā "Health Performance Riga 2020", kas šī gada 3. un 4. aprīlī notiks Rīgā. Pasākuma ietvaros divu dienu garumā uz trīs skatuvēm uzstāsies 30 lektori no Īrijas, Šveices, Baltijas, Skandināvijas, Krievijas un citām valstīm, pārrunājot ķermeņa, inteliģences un vides nozīmi un sniedzot praktiskus padomus dzīves kvalitātes uzlabošanai ar tehnoloģiju, zinātnes un dabas palīdzību. Plašāk par "Health Performance Riga 2020": https://biohacking.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!