Foto: Shutterstock

Pacientu skaits, kuri aizdomu par onkoloģisku slimību dēļ izmanto "zaļo koridoru" jeb sistēmu, kas sniedz iespēju steidzamības kārtā tikt uz konsultāciju pie speciālista Latvijas Onkoloģijas centrā, salīdzinot ar pirmo šīs sistēmas darbības mēnesi, ir krietni pieaudzis. Visbiežāk ģimenes ārsti uz Latvijas Onkoloģijas centru savus pacientus nosūta ar aizdomām par krūts un ādas vēzi, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Aija Lietiņa.

Oktobrī, kad "zaļais koridors" sāka darboties, uz konsultāciju pie speciālista Latvijas Onkoloģijas centrā ar aizdomām par vēzi ieradās 88 pacienti, bet novembrī – jau 388 pacienti. Šomēnes līdz 18. decembrim uz konsultāciju Latvijas Onkoloģijas centrā, izmantojot jauno sistēmu, nokļuvis 231 pacients.

Kopš "zaļā koridora" atklāšanas visvairāk bija pacientu ar aizdomām par krūts vēzi – pavisam konsultāciju saņēma 146 cilvēki. Liels bija arī pacientu skaits, kas ieradās ar aizdomām par ādas vēzi. Šādas aizdomas bijušas 130 pacientiem. Tāpat ievērojams pacientu skaits ieradās pie speciālista ar aizdomām par priekšdziedzera jeb prostatas vēzi resnās un taisnās zarnas vēzi, nieru vēzi, kuņģa vēzi un dzemdes ķermeņa vēzi, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ambulatorās daļas administratore Silvija Beikerte.

Nemainīgi liels skaits ir pacientu, kuriem aizdomas par onkoloģisku slimību neapstiprinās. Oktobrī tādi bija 41 procents no visiem pacientiem, kas ieradās uz speciālista konsultāciju, izmantojot "zaļo koridoru", novembrī – 35 procenti pacientu, bet šomēnes līdz 18. decembrim vēzis netika atklāts 37 procentiem pacientu.

Jāatzīmē, ka sistēma darbojas arī uz izmeklējumiem ļaundabīga audzēja primārai diagnostikai, proti, arī uz tiem pacients var tikt 10 darba dienu laikā, pats vēršoties jebkurā ārstniecības iestādē, tai skaitā Latvijas Onkoloģijas centrā, nepieciešams vien ģimenes ārsta īpaši noformēts nosūtījums. Tātad pirms speciālista apmeklējuma veikt visus nepieciešamos izmeklējumus nav sarežģīti un laikietilpīgi, turklāt bez tiem vienalga neiztikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!