Foto: Shutterstock
Ikvienam cilvēkam nākas piedzīvot brīžus, kad šķiet – saglabāt veselo saprātu ir teju neiespējami. Līdzsvars starp darbu un privāto dzīvi, veselības problēmas un sarežģījumi attiecībās ir tikai daļa no iemesliem, kas var ietekmēt garīgo veselību.

To, kā šādos brīžos nepadoties un neļaut pārdzīvojumiem gandēt prāta skaidrību, stāsta "Iheartintelligence" eksperti.

Nezaudē kontaktus

Kontaktu uzturēšana ar ģimeni un draugiem palīdz uzlabot un saglabāt cilvēka garīgo labsajūtu. Cilvēki ir sociālas būtnes, tāpēc šāds kontakts viņiem ir nepieciešams. Regulāra mazāku un lielāku problēmu pārrunāšana palīdz mazināt stresu un skumjas. Tāpat tas palīdz mazināt vientulības un atstumtības sajūtu. Tas ir ļoti svarīgi, lai mazinātu depresijas risku.

Meditē

Nekad nav par vēlu iemācīties meditēt. Tā ir vienkārša atslābināšanās, koncentrēšanās uz elpošanu un savām sajūtām. Meditācija nav nekas pārdabisks un tā garīgo veselību un vispārējo labsajūtu palīdz uzlabot vairākos veidos:

  • Veicina apzinātību;
  • Uzlabo miega kvalitāti;
  • Samazina stresu un asinsspiedienu;
  • Palielina koncentrēšanās spējas;
  • Pozitīvi ietekmē garastāvokli;
  • Samazina trauksmi.

Rūpējies par savu ķermeni

Ne velti cilvēki mēdz sacīt: "Veselā miesā vesels gars". Tava fiziskā labsajūta ietekmē arī tavu garīgo veselību. Galvenais, kā rūpēties par ķermeni, ir veselīgs miegs, uzturs un pietiekams fizisko aktivitāšu daudzums. Rūpējies par sevi, jo bioķīmiskie procesi ķermenī ietekmē arī garastāvokli. Ja neesi kārtīgi izgulējusies, nebrīnies, ka jūties nelaimīga un nomākta. Turklāt atceries, ka ne alkohols, ne cigaretes ilgtermiņā nepalīdzēs – tie nenāk par labu ne tavam ķermenim, ne garīgajai veselībai.

Mazāk lieto digitālās ierīces

Nelietot digitālās ierīces, piemēram, tālruni, datoru vai planšetdatoru, var šķist teju neiespējami. Tās kaitē cilvēka mēģinājumiem koncentrēties uz konkrētām lietām, izsūt garīgo enerģiju, palielina lielā svara un aptaukošanās risku un pat var kaitēt attiecībām. Ikviens var uzlabot savu emocionālo labsajūtu, nolemjot to lietošanas laiku samazināt. Lieliski var palīdzēt apņemšanās katru vakaru vairākas stundas pēc kārtas tās nelietot.

Dari kaut ko, kas dara tevi laimīgu

Pie šī ieteikuma gan nepieder sociālo tīklu lietošana vai citu darbību veikšana savā viedtālrunī. Mēģini atrast kaut ko, kas tev sagādā prieku, piemēram, hobijs, fiziskas aktivitātes vai mūzikas klausīšanās. Nodošanās tam, kas tevi dara laimīgu, bagātinās tavu dzīvi, kā arī uzlabos garīgo veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!