Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzīvesveids un ikdienas paradumi vai nu stiprina imūnsistēmu vai noved pie dabisko organisma pretestības spēju novājināšanās. Ja imūnsistēma ir vārga, protams, sākas bieža slimošana. "Medical Daily" min piecus iemeslus, kādēļ kļūstam uzņēmīgāki pret slimībām.

Imūnās sistēmas galvenā funkcija ir aizsargāt organismu no infekcijām. Labā ziņa ir tāda, ka mēs varam darīt ļoti daudz, lai uzlabotu savu imunitāti, no kuras lielā mērā atkarīgs, vai mūs skars saaukstēšanās, gripa un pat vēzis. Lai būtu laba imunitāte, ļoti svarīgi ir pieturēties pie veselīga dzīvesveida, regulāri sportot, ēst veselīgi un iemācīties tikt galā ar stresu. Bet, lūk, piecas lietas, kas kaitē imunitātei!

Stress

Ilgstošs stress nelabvēlīgi ietekmē imūno sistēmu. Stresa ietekmē organismā pastiprināti izdalās hormons kortizols, kā ietekmē vājinās imūnās sistēmas šūnu (konkrēti T limfocītu) spēja cīnīties ar slimību izraisītājiem. Tādēļ ikvienam ir ļoti svarīgi apgūt paņēmienus, kā mazināt stresu.

Slikta izgulēšanās

Pārāk maz stundu atvēlēšana miegam pilnīgi noteikti pasliktina imūnsistēmas darbību. Čikāgas Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka tiem, kuri naktī miegam atvēl vien četras stundas, organisms izstrādā uz pusi mazāk antivielu pret gripu, nekā tiem, kuri guļ septiņas līdz astoņas stundas.

Alkohols

Pārmērīga alkohola lietošana samazina imūnsistēmas spēju pretoties slimību izraisītājiem, kas iekļūst organismā. Tas ir tīri loģiski, jo organisms visus spēkus novirza atindēšanās procesiem.

Nepilnvērtīgs uzturs

Lai imūnsistēma spētu pilnvērtīgi darboties, tai nepieciešami vitamīni un minerālvielas. Aizraujoties ar uzturvērtības ziņā nabadzīgiem produktiem, kā balto miltu izstrādājumi, čipsi, limonādes utt., imūnā sistēma nesaņem visu, kas tai nepieciešams, līdz ar to tās funkcijas ir traucētas. Turklāt šādi produkti ir bagātīgi ar cukuru, bet īsā laika posmā uzņemot 100 gramus jeb astoņas ēdamkarotes cukura – aptuveni tik daudz ir litra pudelē limonādes, baltie asinsķermenīši kļūst par 40 procentiem vājāki un mazāk efektīvi baktēriju un vīrusu neitralizēšanā.

Aptaukošanās

Liekais svars var novest pie imūnās sistēmas novājināšanās, jo nelabvēlīgi ietekmē leikocītu spēju vairoties, izstrādāt antivielas un novērst iekaisumu. Aptaukošanās lielākoties ir neveselīga dzīvesveida sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!