Foto: Shutterstock
Apdegumi no svecītēm vai apsaldējumi, dodoties svinēt svētkus pie dabas, ir tikai dažas no veselības problēmām, no kā jāuzmanās svētku laikā. Lai ziemas saulgriežu svinēšana nebeigtos bēdīgi, esam apkopojuši ieteikumus, kā izvairīties no dažādām nelaimēm. Ja nu tomēr neizdodas sevi un tuviniekus pilnībā pasargāt, piedāvājam arī ieteikumus, kā rīkoties dažādās situācijās.

Mediķu padomi, kā pasargāt sevi un citus no traumām svētku laikā

Foto: Shutterstock

Katru gadu Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laikā krasi palielinās slimnīcās un poliklīnikās nonākušo cilvēku skaits. Gadījumi ir dažādi, taču visvairāk izsaukumu šajās ziemas dienās mediķi saņem par traumām un apdegumiem, kā arī saindēšanos ar pārtiku un alkoholu.

Lasīt vairāk

Ko darīt, ja gadās apdedzināties?

Foto: Shutterstock

Svecītes, brīnumsvecītes vai brīvdabas pasākumā iekurts ugunskurs – tas viss rada risku apdedzināties. Uguns tuvumā ikvienam ir jābūt piesardzīgam. Īpaši jāuzmana bērni. Ja nu tomēr gadās apdedzināties, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi ir apkopojuši galvenos ieteikumus tam, kā rīkoties šādā situācijā.

Mediķu ieteikumi:

  • Apdeguma vietu dzesē zem tekoša, vēsa ūdens, bet ne ledaini auksta ūdens vismaz 10 minūtes.
  • Ja apdegums ir zem apģērba, nerauj to nost. Ieteicams uz apģērba vai starp apģērbu un ādu liet vēsu ūdeni.
  • Apģērbs jāvelk nost uzmanīgi, bet noteikti nedrīkst plēst apģērba gabalus no brūcēm. Tāpat arī nedrīkst pārplēst tulznas, jo nelielais ādas slānītis cietušo vietu sargā no infekcijas.
  • Ja ir cietis bērns un apdegums ir lielāks par viņa plaukstu, nekavējoties izsauciet neatliekamo medicīnisko palīdzību.
  • Kamēr tiek gaidīti mediķi, nepārsieniet brūci un nelieciet neko tai virsū.
  • Uz brūces var likt vienīgi speciālu pretapdeguma pārsēju, ko var iegādāties aptiekā.
  • Uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu, ziedes vai smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai.
  • Ja apdegums ir mazāks par bērna plaukstu, konsultējaties ar bērna ārstu. Vakaros un brīvdienās mediķa padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.
  • Savukārt, ja apdegumus ir guvusi seja, tad obligāti ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo ir iespējams elpceļu apdegums.

Neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pat tālruni 113.

Galvenais, lai kājas būtu siltas. Kā izvairīties no nieru apsaldēšanas un nopietnām saslimšanām?

Foto: Shutterstock
Foto: DELFI
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pārmērīga alkohola lietošana ir ne tikai kaitīgai veselībai, bet arī bīstama dzīvībai – īpaši jauna cilvēka organisms ir jutīgs pret lielām alkohola devām. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu informatīvās kampaņas "Lai būtu skaidrs!" ietvaros izveidojis infografiku "Saindēšanās ar alkoholu – kā atpazīt un rīkoties?". Mēs gan ceram, ka svētku laikā paturēsi prātā, ka alkohols nodara nopietnu ļaunumu veselībai, un mediķu palīdzība ne tev, ne taviem tuviniekm nebūs vajadzīga.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!