Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir dažādi iemesli, kādēļ smēķētāji atkal un atkal aizdedz cigareti. Daļai tas gluži vienkārši sagādā baudu, citi ar kūpošo "brīnumnūjiņu" cenšas mazināt stresu vai lieko svaru, vēl kāds nevēlas būt baltais zvirbulis kompānijā, kurā pārējie ik pa laikam dodas kopīgi uzsmēķēt. Ja vēlies atmest smēķēšanu, pirmais solis ir saprast, kāpēc to vispār dari. Lūk, septiņi izplatītākie smēķētāju tipi, ko apkopojis portāls Zdorovie.com. Kuram no tiem piederi tu?

Tievējošais smēķētājs

Raksturojums. Tevi uztrauc tavs ķermeņa svars (un šajās bažās tu neesi vientuļš, jo tas uztrauc aptuveni 50 procentus smēķējošo sieviešu un 25 procentus smēķējošo vīriešu). Tava motivācija smēķēt ir ārējais izskats, un ķerties pie kārtējās cigaretes mudina pārliecība, ka smēķēšana var palīdzēt atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Šāda motivācija visizplatītākā ir starp daiļā dzimuma pārstāvēm.

Skarbā patiesība. Diemžēl nav nekādas garantijas, ka smēķēšana tevi padarīs slaidāku. Jo ne visi smēķētāji taču ir tievi, vai ne? Notievēšanas formula ir uzņemt mazāk kaloriju, nekā tu patērē un punkts. Tātad vai nu jāsamazina uzņemtais kaloriju daudzums vai vairāk jākustas. Jā, tabakas dūmos esošais nikotīns paātrina ne tikai sirdsdarbību un asinsriti, bet līdz ar to arī nedaudz vielmaiņu, tomēr pīpēšana no liekā svara noteikti neglābs, ja ikdienā neatvēlēsi pietiekami daudz laika fiziskajām aktivitātēm un uzņemsi vairāk kaloriju, nekā nepieciešams. Pēc smēķēšanas atmešanas daudzi pieņemas svarā, jo teju katras neizsmēķētās cigaretes vietā kaut ko uzkož, tādējādi uzņemot vairāk kaloriju nekā iepriekš.

Foto: F64

Slēptais smēķētājs

Raksturojums. Tu nevari (un īsti arī negribi) šķirties no šī neveselīgā ieraduma. Taču tev ir kauns par to, ka smēķē, tādēļ tu ikreiz centies uzvilkt dūmu, paslēpjoties vannasistabā vai kur citur no ģimenes locekļu, radu un draugu acīm. Starp citu, tavs līdzinieks ir ASV prezidents Baraks Obama, kurš nekad nav lepojies ar savu kaitīgo ieradumu dažreiz uzvilkt dūmu un nav vēlējies rādīt sliktu piemēru ASV iedzīvotājiem. Lai gan centies no šī netikuma atbrīvoties, kādā preses konferencē tomēr, roku liekot uz sirds, atzinies, ka reizumis izsmēķē cigareti, taču vienmēr prom no sievas un meitu acīm, nemaz nerunājot par preses fotogrāfu objektīviem.

Skarbā patiesība. Smēķēšana bojā veselību, un arī retumis uzvilkts dūms atstāj pēdas. Galvenā problēma – ieelpotie tabakas dūmi veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados. Kā tas iespējams? Nikotīns un citas kaitīgas vielas, ko ieelpo ar tabakas dūmiem, izraisa asinsvadu sieniņu iekaisumu. Bojātajās vietās holesterīnam ir vieglāk "pieķerties" asinsvada sieniņai, tādējādi smēķēšana veicina sirds un asinsvadu slimību attīstību.

Foto: DELFI

Dumpīgais smēķētājs

Raksturojums. Atšķirībā no slēptā smēķētāja, tu smēķē tieši tāpēc, ka tas ir neveselīgi un pret noteikumiem. Uzvelkot dūmu, tu uzskatāmi demonstrē, ka esi sava ceļa gājējs, kas nepakļaujas vispārpieņemtām normām un augsti vērtē izvēles brīvību. Nu gluži kā tas kovbojs no "Marlboro" reklāmas. Ļoti iespējams, ka šim kaitīgajam ieradumam pievērsies jau tīņa gados, kad tas ir viens no izplatītākajiem veidiem, kā izpaust savu dumpiniecisko dabu.

Skarbā patiesība. Smēķēšana ir kā braukšana ar motociklu – ja ar to nodarbojies ilgi un bieži, sāpīgi kritieni (veselības problēmas) ir neizbēgami, bet dažiem šī aizraušanās pat pāragri liek šķirties no dzīves.

Foto: AFP/Scanpix

Nervozais smēķētājs

Raksturojums. Tu esi viens no 47 procentiem smēķētāju, kas aizdedz cigareti paaugstināta stresa brīžos, lai tādējādi nomierinātos. Kad darbā "deg" termiņi vai mājās notikusi asa vārdu apmaiņa ar otro pusīti vai kādu citu no ģimenes locekļiem, tu ķeries pie cigaretes un paciņa plok daudz ātrāk.

Skarbā patiesība. Patiesībā tabakas dūmi nenomierina. Nikotīns ir stimulējoša, nevis nomierinoša viela, līdz ar loģiski, ka tas stresu nemazina. Jā, smēķētājs, aizejot uzpīpēt, tiešām nomierinās, taču ne jau ieelpoto tabakas dūmu dēļ. Pīppauze vienkārši ir iespēja novērst domas no darba vai kāda raižpilna notikuma un sakopot domas. Joga, meditācija, dažādas elpošanas vingrojumi un fiziskās aktivitātes – lūk, daudz efektīvāki paņēmieni, kā nomierināties! Bieži vien pietiek vien iziet ārā izvēdināt galvu, apmetot loku pa tuvējo apkārtni, lai stress atkāptos. Pētījumi pierāda, ka nesmēķētāji nervozē krietni mazāk par pīpmaņiem.

Foto: Shutterstock

Smēķētājs kompānijas pēc

Raksturojums. Tu nesmēķē regulāri, bet gan īpašās situācijās: burziņā, bārā, tiekoties ar draugiem. Gluži kā daži lieto alkoholu kompānijas pēc (iespējams, tu esi arī starp tiem), tu uzvelc dūmu šī paša iemesla dēļ. Reizēm tu nedēļas nogalē šādi izsmēķē pat paciņu cigarešu, tomēr par īstu smēķētāju sevi neuzskati. Ļoti iespējams, atkarība no smēķēšanas tev nemaz nav izveidojusies, taču vēlme iederēties kompānijā, nebūt baltajam zvirbulim liek atkal un atkal ķerties pie cigaretes.

Skarbā patiesība. Kā jau minēts, arī smēķēšana retu reizi kompānijas pēc kaitē veselībai, turklāt ļoti bieži retā dūma uzvilkšana ar laiku pārtop par īstu atkarību, no kuras atbrīvoties vairs nav tik viegli. Pētījumi liecina, ka piektdaļa studentu, kuri sākotnēji smēķē tikai kompānijas pēc, ar laiku kļūst par pastāvīgiem smēķētājiem.

Foto: Shutterstock

Mūžam atmetošais

Raksturojums. Par katru cigareti, kuru aizsmēķē, tu domā – tā nu gan būs pēdējā! Bet tas vienmēr pārvēršas par: vēl vienu jau var. Visticamāk, tu esi izmēģinājis gandrīz visus paņēmienus smēķēšanas atmešanai: gribasspēku, nikotīnu saturošas košļājamās gumijas, plāksterus un tabletes… Tu esi viens no aptuveni 16 procentiem smēķētāju, kas kaitīgo ieradumu mēģinājis atmest jau kādas sešas reizes, taču vienmēr – nesekmīgi.

Skarbā patiesība. Vienreiz par visām reizēm kaitīgajam ieradumam tomēr būtu jāpieliek punkts. Tas, ka līdz šim atmest nav izdevies, nenozīmē, ka tas tev nav pa spēkam. Nevajag padoties! Dažiem smēķētājiem vajag pat astoņus piegājienus, līdz beidzot izdodas no cigaretēm atvadīties un pie tām vairs neatgriezties.

Pārliecinātais smēķētājs

Raksturojums. Tu esi viens no 16 procentiem smēķētāju, kas nekad nav mēģinājis kaitīgo ieradumu atmest. Tu gluži vienkārši mīli smēķēt un dari to ar lielu baudu.

Skarbā patiesība. Tava neveselīgā aizraušanās tev izmaksā vairākus simtus eiro gadā, turklāt lēš, ka katra cigarete samazina mūža ilgumu par 11 minūtēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!