Foto: stock.xchng
Ikdienas un ikmēneša rūpes sievietei ir ļoti nozīmīgas. Tās neaprobežojas tikai ar dušu vai vannu. Veikalu plaukti ir pilni ar higiēnisko līdzekļu klāstu: tamponi, ikdienas biksīšu ieliktnīši, paketes ikmēneša Lielajam dienām, dezodoranti, intīmās ziepes. Tomēr – kādām ir jābūt veselīgām rūpēm par sevi, kā, labu gribot, nenodarīt - sev pāri.

Reklāmas būtiski iespaido ne tikai mūsu izvēli, ko iegādāties savai tīrībai, bet arī nosaka mūsu dzīves ritmu attiecība uz personīgo higiēnu. Tas nozīmē, ka mūsdienu sieviete bieži vien neiziet no mājas bez ikdienas biksīšu ieliktnīša, nespēj iedomāties nenēsāt līdzi makā vai rokassomiņā vismaz vienu tamponu.

Liels pluss ir ērtums un lielāka tīrības un svaiguma sajūta. Mums nav jāsatraucas un mēnešreizēm jāpakārto sava dzīve, kā to darīja dāmas pirms vairākiem gadu simteņiem vai mūsu vecmāmiņas un mammas, kuras pazina tikai vati, labākajā gadījumā - marli. Tā vairs nav iespiesta kokvilnas lupata bikšelēs, kā arī tie nav lieli pārdzīvojumi, kad attiecīgo dienu laikā ir jāiziet no mājas. Kaut vai tikai uz veikalu.

Pičiņu pačiņu

Tīrība un svaiguma sajūta sākas ar elementāru apmazgāšanos. Vislabāk ar tīru ūdeni. Pārējam ķermenim izmantojam ziepes, dušas želeju, bet lejā to nevajadzētu darīt. Pat ne tāpēc, ka tie mazgāšanas līdzekļi bieži vien satur kaitīgas ķīmiskas vielas, bet arī tāpēc, ka parasti sievietei ir vesela mikroflora, spējot attīrīties pati. Tādēļ pilnībā pietiek ar tīru ūdeni. Divas reizes dienā. No rīta un vakarā. Tiesa, ir sievietes, kuras apmazgājas pēc katra tualetes apmeklējuma. Tas nav nekas traks. Tomēr parastās ziepes un citi putojoši parastie mazgāšanās līdzekli, pamatīgi var sabojāt sievietes mikrofloru, radot sūrstēšanu, iekaisumus, čūlas, niezi, pietūkumu. Šie līdzekļi ir sārmaini, iznīcinot labdabīgās baktērijas, kuras veic aizsargājošu funkciju. Arī daļa lētu intīmo ziepju satur pilnīgi neadekvātas ķīmiskās vielas.

Ja ir vēlēšanās iegādāties intīmās ziepes, tad jāiegādājas noteikti tādas, kas satur pienskābās baktērijas, kas neļautu izjaukt maksts mikrofloru. Jo gļotādai ir jābūt noteiktam skābuma līmenim. Vislabāk tādas ir iegādāties aptiekās, jo parastajos veikalos iegādājamos līdzekļos mēdz būt sintētiskās vielas, kas var izraisīt alerģiju.

Sievietes reizēm mēdz mazgāšanos aizstāt ar... intīmajām salvetēm. Bet tās ir domātas tikai ārkārtas gadījumos, kad duša un ūdens nav pieejams. Piemēram, ceļojuma laikā, garos pārbraucienos. Salvetes satur daudz ķīmisku vielu, kas biežās lietošanas reizēs var radīt iekaisumus, apsārtumu, kairinājumu, niezi, sausuma sajūtu. Kā alternatīva var būt ūdens pudele un parasta papīra salvetīte pa rokai.

Paketes vai tamponi?

Katrs higiēnas līdzeklis veic savu noteiktu funkciju. Katram ir savs ērtums un diskomforta zona. Ir sievietes, kuras nespēj iztikt bez tamponiem pat naktī. Un tas jau ir pāri tai robežai, kam ir domāti tamponi. Tamponi ir paredzēti tad, ja sievietei ir kustīgs dzīvesveids, jādodas uz treniņu, darbu, balli, peldēties utt., bet pa nakti jāļauj ķermenim brīvi elpot. Visam. Tāpēc ir iegādājamas naktij paredzētas paketes, kuras ir garākas, platākas un anatomiski piemērotas guļus stāvoklim. Būtu vēlams, ja sieviete, dzīvojoties pa māju dienā, arī izvēlētos mazāk ķermenim kaitīgu alternatīvu tamponiem.

Lietojot tamponu, sieviete iegūst sev zināmu drošības un komforta sajūtu, tomēr dažreiz aizmirst tos mainīt biežāk kā trijās stundās. Kāpēc tas ir bīstami? Jo maksts vide ir ļoti silta, tampons uzsūc asinis, un, ja tas ir ilgi nenomainīts, tajā sāk veidoties dažādi mikrobi, radot iekaisumus.

Tamponus nav vēlams lietot, ja ir kāda saslimšana: maksts iekaisums, sēnītes, dzemdes kakla iekaisums vai čūla. Problēmas var rasties arī tad, ja tamponu ievada pārāk dziļi - tas var beigties pat ar ginekologa apmeklējumu, jo saviem spēkiem neizdodas tikt galā.

Tomēr problēma ir arī paketēm: tās  mitrumu gan uzsūc, tomēr uzkrājot to, to nelikvidē. Rodas ādas izsutumi, pat iekaisumi. Arī paketes "spārniņi" rada berzi, niezi, iekaisumu ādai.

Ļoti nozīmīgs fakts; parastās paketes var radīt alerģisku reakciju, jo ir apstrādātas ar hloru (balinātas), tāpēc jāizvēlas higiēnas līdzekļi no dabiskajiem materiāliem.

Ikdienas rūpes ārpus mājas

Tās laikam būs tās ikdienas paketes jeb ieliktnīši. Gan „stringiem", gan parastajām biksītēm, gan smaržīgi, gan krāsaini. Un bieži vien šie ieliktnīši rada mānīgu priekšstatu par to labumu, kuras sievietes iegūst. Patiesībā tie būtu jāvalkā tikai tad, ja ir pamatīga sēnītes infekcija ( arī tikai neilgu brīdi ), smērēšanās, pēc mēnešreizēm, kad izdalījumi ir mazliet ūdeņaināki, ovulācijas laikā, kad izdalījumi mēdz būt vairāk un staipīgi. Un ieliktnīšus būtu jālieto bez smaržvielām, dabisku materiālu saturošus.

Pārējās dienās ginekologi iesaka vienkārši biežāk mainīt apakšveļu. Pietam - dabiskas, kokvilnas biksītes, nevis „stringus" vai veļu no sintētiskās šķiedras.

Sievietei izdalījumi no maksts ir ļoti normāla parādība. Tā taču nedrīkst būt sausa. Tomēr liela daļa sievietes šo dabisko parādību noliedz, pat uzskata par nehigiēnisku un kaut ko riebīgu. Ja tiem pievienojas smaka, savāda konsistence, nieze utt., tad jādodas pie ārsta, nevis jāignorē un jāliek apakšveļā sintētiskus un neelpojošus ieliktnīšus.

Un būs jāapbēdina, sakot, ka gandrīz visi ikdienas ieliktnīši apstrādāti ar sintētiskām, ķīmiskām vielām. Jo īpaši tie, kuri ir spoži balti, smaržīgi un krāsaini. Tie pievieno savai varai arī niezi, izsutumus, lai gan pasargā veļu no traipiem. Bet kas ir traipi, salīdzinot ar ietekmi uz veselību? Biksītes var mainīt biežāk. Tad jau labāk nēsāt somiņā līdzi papildus biksītes, nevis paciņu ar ikdienas ieliktnīšiem ( tie var būt līdzi katram gadījumam pa kādam, ja nu... ).

Tāpēc joprojām ir aktuāls jautājums; vai tiešām sievietes lieto šos ieliktnīšus nepieciešamības dēļ? Vai arī pieradumam un reklāmai ir spēks?

Gandrīz visam ir alternatīva šajā pasaulē. Arī sieviešu higiēnas līdzekļiem. Piemēram, dabiska materiāla paketes. Vai arī Latvijā vēl ne tik populāra lieta: menstruālās piltuves, ko ievieto makstī un ļauj šķidrumam piepildīt piltuvi. Latvijā šis līdzeklis pagaidām nav īpaši pieprasīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!