Foto: Shutterstock
Silto gaisa temperatūru dēļ šī ziema ne reizi vien mūs ir pārsteigusi. Uzvaras parkā ziedošās sakuras pavisam noteikti bija viens no patīkamajiem pārsteigumiem, taču sociālajos tīklos cilvēki sākuši dalīties ar kaut ko nepatīkamāku – fotogrāfijām, kurās redzamas pamodušās ērces. Lai gan pērn ērču aktivitāte sākās februāra beigās, neviļus rodas jautājums – vai šogad tā nav sākusies krietni agrāk?

Par šī brīža ērču aktivitāti, ērču pārnēsātajām infekcijām un profilaktiskajiem pasākumiem stāsta Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere. ''Siltā ziema, kas pašlaik valda Latvijā, ir atmodinājusi tikai atsevišķas ērces, kas nozīmē, ka, ejot dabā, jābūt uzmanīgiem. Ziemā, neatkarīgi no tā – ir sniega vai nav, ir ērču aktivitātes ievērojama samazināšanās. Varētu būt sastopami tikai atsevišķi aktīvi eksemplāri. Bet jāpatur prātā, ka Latvijā ērces vienmēr ir bijušas un arī tagad kāda var gadīties.

Parasti augstāka inficēšanās iespējamība ir ērču pacēluma periodos – pavasarī un rudenī. Teorētiski gan inficētas ērces ir iespējams atrast visu gadu. Latvijā ir trīs infekcijas, ar ko iespējams saslimt no ērču kodumiem: ērču encefalīts, pret kuru ir vakcīna (pērn reģistrēti 250 saslimšanas gadījumi),
Laima slimība (pērn reģistrēti 483 gadījumi) un ērlihioze (2019. gadā – 15 gadījumi), pret kurām vakcīnu nav.

Primārais pasākums, kas būtu jāievēro, ir pareizs apģērbs, lai ērce nevarētu pakļūt zem tā. Tā kā šobrīd ir auksts, ērces nevarētu būt augstāk par pieciem centimetriem virs zemes, tāpēc potīšu rajonam jābūt nodrošinātam pret ērcēm. Tāpat jāsargā arī savi mājdzīvnieki – viņi regulāri jāķemmē vai jālieto kakla siksnas. Pēdējos gados pieaugusi saslimstība ar suņu babeziozi, kas var beigties letāli, ja savlaicīgi nevēršas pie veterinārārsta. Nu un, protams, svarīgi izpļaut zāli, savest kārtībā izcirtumus, lai būtu sakopta vide, kurā nebūtu vietas ērcēm.

Lai izsargātos no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija un pareizi pielāgots apģērbs visiem, arī pret ērču encefalītu vakcinētiem. Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas.

Pastaigas laikā siltajā gadalaikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai ieraudzītu un laikus notrauktu pa to rāpojošas ērces. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Jāatceras, ka ērces var atnest mājās arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.

Par 2020. gadā iekļautajiem novadiem bez maksas ērču encefalīta vakcinācijai bērniem informācija būs pieejama februārī. Lūdzam sekot SPKC publiskotajai informācijai. Šobrīd vēl nevaram pateikt vēlamo rīcību, jo jāsagaida pēdējā informācija par teritorijām – katru gadu ir nelielas izmaiņas.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!