23.-29.maijā pirmo reizi Latvijā notiks Starptautiskā Vairogdziedzera nedēļa. To organizē Latvijas Endokrinologu asociācija, aicinot Latvijas iedzīvotājus pārbaudīt sava vairogdziedzera veselību lētāk. Tā portālu Delfi informē akcijas rīkotāji.

Starptautiskās Vairogdziedzera nedēļas ietvaros ikvienam ir iespēja veikt tiroīdstimulējošā hormona (TSH) analīzi ar vairāk nekā 50% atlaidi. Laikā no 23.-29.maijam Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti doties uz sev tuvāko E.Gulbja laboratoriju Rīgā, Cēsīs, Gulbenē, Daugavpilī, Liepājā vai Ventspilī. Analīzi iespējams veikt bez ģimenes ārsta nosūtījuma, maksājot 1,70 Ls*.

Tieši TSH noteikšana asinīs ir visjutīgākā metode vairogdziedzera funkcijas traucējumu diagnostikā. Ja noteiktais TSH ir paaugstināts vai pazemināts, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai endokrinologu. Speciālists izskaidros iespējamos riskus un nepieciešamo tālāko rīcību, lai novērstu nopietnas veselības problēmas, kas var rasties vairogdziedzera disfunkcijas gadījumā.

Starptautiskās Vairogdziedzera nedēļas mērķis ir ne tikai uzlabot Latvijas iedzīvotāju izpratni un informētību par vairogdziedzera slimībām un atgādināt, ka jāpārbauda vairogdziedzeris, bet arī izglītot speciālistus par vairogdziedzera patoloģijām.

Visā pasaulē vairāk nekā 300 miljoniem cilvēku ir konstatētas veselības problēmas, kas saistītas ar vairogdziedzeri - mazu, taurenim līdzīgu orgānu kakla rajonā. Vairogdziedzera izstrādāto hormonu darbību var salīdzināt ar vielmaiņas "motoru": hormoni regulē, cik ātra būs katras organisma šūnas vielmaiņa un funkcija, kā arī organisma audu augšana. Diemžēl ne vienmēr cilvēki ir pietiekami informēti par to, kādas funkcijas vairogdziedzeris veic un kādas varētu būt vairogdziedzera slimību sekas, ja tās netiek savlaicīgi un pareizi ārstētas.

Latvijas Endokrinologu asociācijas priekšsēdētāja Doc. Ilze Konrāde: "Veselam pieaugušajam vairogdziedzeris sver tikai 18-25 gramus, tajā pašā laikā vairogdziedzera asinsrite ir 5 reizes intensīvāka nekā nierēs vai gandrīz 100 reizes intensīvāka nekā kāju vai roku muskuļos. Šie fakti liecina par vairogdziedzerī sintezēto hormonu būtisko nozīmi organisma vielmaiņas regulācijā un daudzu bioloģisko funkciju regulācijā. Vairogdziedzera hormoni piedalās vielmaiņā, regulējot sirdsdarbību, asinsspiedienu, enerģijas ieguves procesu ātrumu šūnās, kā arī menstruālo ciklu, nervu audu attīstību un pat intelektuālo funkciju. Vairogdziedzera hormonu veidošanās nav iespējama bez joda, tādēļ ik dienas ar jūras produktiem vajadzētu uzņemt ap 150μg joda. Tieši joda deficīts bērnībā bieži vien ir iemesls vairogdziedzera slimībām turpmākajā dzīvē. Biežāk ar vairogdziedzera slimībām slimo sievietes, tādēļ daudzu Eiropas valstu ārsti iesaka pārbaudīt vairogdziedzeri pirms grūtniecības vai iespējami agrīni grūtniecības laikā, kā arī periodiski, sasniedzot 40 gadu vecumu. Vairogdziedzera slimības iespējams efektīvi ārstēt, tādējādi novēršot vairogdziedzera hormonu deficīta vai pastiprinātas veidošanās sekas organismā."

Starptautiskā Vairogdziedzera nedēļa visā pasaulē norisinās katru gadu maijā, to atbalsta Starptautiskā Vairogdziedzera federācija un Eiropas Vairogdziedzera asociācija.

* Analīžu skaits ar atlaidi ir ierobežots - 400 analīzes. Analīzes pilna cena bez ģimenes ārsta nosūtījuma ir 3,90 Ls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!