Foto: Shutterstock

Kaut gan laukā jau vasara, iedzīvotāju interese par vakcināciju pret ērču encefalītu nemazinās. Tomēr vēl kopš padomju laikiem par vakcināciju gada siltajos mēnešos valda ne mazums aizspriedumu. Tos kliedēt palīdz Ārija Stalbova, vakcinācijas centra "Bowarin" vadītāja.

Vasarā man ir bail vakcinēties – ja pēc potes iekodīs ērce, varu saslimt ļoti smagi

Mīts! Viedoklis, ka vakcinēties var tikai ziemā, ir iesakņojies vēl no padomju laikiem. Tolaik vakcinācijai izmantoja dzīvu, novājinātu vīrusu un inficētas ērces piesūkšanās uzreiz pēc potes saņemšanas tiešām varēja izraisīt saslimšanu smagā formā. Tāpēc, lai izvairītos no inficēšanās riska, tolaik vakcinēja tikai rudens, ziemas mēnešos, kad ērces guļ.

Par laimi, mūsdienu ērču encefalīta vakcīnai šādu ierobežojumu nepastāv, jo vakcīna satur inaktivētas jeb nedzīvas encefalīta vīrusa daļiņas. Tās nevar izraisīt slimību, bet gan rosina cilvēka imūnsistēmu veidot aizsardzību pret infekcijas ierosinātāju, tapēc vakcinēties var visu gadu, arī vasarā.

Vienīgais iespējamais risks ir saistīts ar to, ka pēc pirmās vakcīnas devas imunitāte pret ērču encefalītu organismā vēl nebūs izveidojusies. Noturīga aizsadzība, kas inficētas ērces piesūkšanās gadījumā spēj pasargāt no ērču encefalīta, ar ātro vakcinācijas shēmu izveidojas trīs nedēļu laikā, vai ar paātrināto shēmu – 30 dienu laikā. Tāpēc, ja cilvēks iepriekš nav bijis vakcinēts, lai izvairītos no saslimšanas, vislabāk no ērcēm vakcinācijas laikā tomēr censties izvairīties.

Ja pēc vakcinācijas iekož ērce, imunitāte neveidojas un jāvakcinējas no jauna

Mīts! Arī tad, ja ērce piesūcas uzreiz pēc vakcinācijas, bažām par lieki iztērētiem līdzekļiem vakcinācijai nav pamata. Ērces piesūkšanās ar vakcīnu ievadīto antivielu veidošanos organismā neietekmē. Pareizākais ir rīkoties šādi: ja pēc vakcinācijas piesūcas ērce, jānogaida ērču encefalīta inkubācijas periods 21 (maksimums 30) diena, kuru laikā var parādīties iespējamie ērču encefalīta simptomi. Ja slimība neattīstās, vakcināciju var turpināt pēc sākotnējās shēmas.

Ērču nodošana laboratoriskai pārbaudei var pasargāt no slimības

Mīts! Protams, ērci var nest pārbaudīt, un šādi rīkojas daudzi. Tomēr jāatceras, ka tas ļaus uzzināt vien to, vai ērce ir inficēta ar encefalīta vīrusu vai nav, nevis pasargās no slimības. To, vai un cik smagi attīstīsies ērču encefalīts, prognozēt nav iespējams. Ja ērce ir vesela, vislabāk uzreiz pēc analīžu saņemšanas ir veikt vakcināciju, lai nākamreiz pēc ērces piesūkšanās nebūtu jāsatraucas par draudiem veselībai.

Ja ērce ir inficēta, tad gan jānogaida 21 (maksimums 30) dienas, vai neparādās slimības simptomi, un tikai tad var vakcinēties. Jāatceras, ka pret ērču encefalītu zāļu nav un nav arī profilakses līdzekļu, kas varētu novērst iespējamo inificēšanos. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā ar ērču encefalītu ir inficēti aptuveni 30 procenti ērču. Protams, ne visas inficētās ērces, kas piesūcas, izraisa saslimšanu ar ērču encefalītu. Taču neziņa un gaidīšana mēneša garumā – būs slimība vai ne – ir satraukuma pilns laiks. Tāpēc labāk savlaicīgi padomāt par efektīvāku profilaksi, proti, vakcināciju. Patlaban, vasaras laikā, īpaši pieprasīta ir ātrā vakcinācijas shēma, kas ar trīs vakcīnas devām ļauj imunitāti iegūt jau 21 dienas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!