Foto: Reuters/Scanpix

Veselības ministrija (VM) rosinājusi pieņemt grozījumus Ministru kabineta noteikumus, kas nosaka zāļu cenu veidošanas principus un turpmāk ļaus aptiekās lielos zāļu iepakojumus pārfasēt pircējiem nepieciešamajās dienas vai nedēļas devu pakās (daily pack), par to piemērojot ministrijas noteiktu maksu. Veselības ministrs Guntis Belēvičs prognozēja, ka šādi atsevišķas recepšu zāles varētu kļūt pat uz pusi lētākas.

Grozījumi noteikumos, ko valdība pieņēma 25. augustā, paredz, ka lielos zāļu iepakojumus, kuru izmaksas uz vienu vienību ir ievērojami lētākas, nekā pērkot mazos iepakojumus, aptiekās varēs pārfasēt, par pakalpojumu piemērojot maksu, kas nepārsniegs 0,50 eiro, bet par katras nākamās vienības pievienošanu – 0,015 eiro. Kā paskaidroja VM Farmācijas departamenta direktors Jānis Zvejnieks, cenas starpība, pērkot lielos zāļu iepakojumus, uz vienu vienību ir būtiska – vidēji par aptuveni 8 – 10 %. Rietumeiropā, ASV un Kanādā jau pašlaik aptiekās tie tiekot pārfasēti mazākos, pircējam nepieciešamā izmēra iepakojumos, kas nodrošinot arī to, ka cilvēki lieto zāles pareizākās devās. Līdz šim pie mums šāds pakalpojums nebija iespējams, jo zāļu pārfasēšanai bija nepieciešama licence.

Aptiekās varēs sagatavot arī suspensijas, tostarp antibiotikas, kas ļaušot novērst zāļu neprecīzu sajaukšanu mājās, skaidroja ministrs. Arī par šo pakalpojumu ministrija noteikusi maksu, kas nedrīkst pārsniegt 0, 50 eiro.

Noteikumu projekts stāsies spēkā 2015. gada 1. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!