Foto: Shutterstock
Mēs esam tas, ko mēs ēdam. Tieši tāpēc veselīga un sabalansēta uztura ievērošanai ir vitāli būtiska loma mūsu kopējās labsajūtas un veselības nodrošināšanā. Jāpiebilst, ka pārtikā lietotie produkti ietekmē ne tikai mūsu svaru, enerģijas līmeni, ādas izskatu u.c., bet arī intīmo veselību. Turpinājumā piedāvājam sievietes ēdienkartei īpaši vajadzīgus produktus, kas, pateicoties to vērtīgajām īpašībām, novērš izplatītus diskomforta cēloņus un uzlabo intīmo veselību kopumā.

Lūk, produkti, kas, līdztekus citām veselības uzlabošanas iespējām, ja tādas nozīmējis ārsts, gan cīnoties ar dažādiem iekaisumiem un saslimšanām, gan lietojot tos profilaktiskos nolūkos, uzlabos menstruālā cikla regularitāti, novērsīs iekaisumu veidošanos un uzlabos kopējo organisma mikrofloru!

Saldie kartupeļi

Cepti, grilēti vai vārīti – saldie kartupeļi ir viens no produktiem, ko ikdienas ēdienkartē ieteicams iekļaut teju katrai sievietei. Tie satur A vitamīnu, kas nepieciešams veselīgai reproduktīvās sistēmas darbībai, kā arī antioksidantus. Tie, savukārt, cīnās ar brīvajiem radikāļiem un aizkavē novecošanās procesus organismā.

Dzērveņu sula

Visticamāk, arī tava vecmāmiņa tev laiku pa laikam atgādina apēst vismaz deviņas dzērvenes dienā un – ne velti! Skābās ogas, neraugoties uz to sājo garšu, ir viens no ieteicamākajiem produktiem sievietes veselībai. Tās novērš gan urīnceļu iekaisumus, gan nodrošina normālu pH līmeni makstī. Ja vēlies uzturā lietot dzērveņu sulu, pagatavo to pati, taču, ja sulu nākas pirkt veikalā, izvēlies tādu produktu, kam nav pievienoti konservanti, lieks cukurs un citas nevajadzīgas piedevas.

Foto: Shutterstock

Ķiploki

Ķiploks, kā zināms, tiek dēvēts par superproduktu, ko ēdienkartē vajadzētu iekļaut ikvienam. Tajā esošās vielas cīnās ar infekcijām, kā arī efektīvi uzlabo gremošanas un zarnu trakta darbību un arī intīmo veselību, mazinot, piemēram, sēnīšu slimības, kas ir viens no izplatītākajiem intīmo zonu diskomforta cēloņiem sievietēm.

Vairāk par ķiploku vērtīgajām īpašībām lasi šeit!

Lapu salāti

Lapu salāti satur A un C vitamīnus, kā arī antioksidantus, kas šos zaļumus padara par vienu no sievietes veselībai nepieciešamākajiem produktiem. Tos lietojot uzturā regulāri, profilaktiski novērsīsi sēnīšu infekciju attīstīšanos, kā arī apsārtuma un niezes veidošanos intīmajās zonās, savairojoties nelabvēlīgajām baktērijām, kā arī stiprināsi organisma imunitāti.

Foto: Shutterstock

Ķirbju sēklas

Ķirbju sēklas lieliski garšos gan pievienotas salātiem, gan nedaudz apgrauzdētas cepeškrāsnī vai uz pannas un pasniegtas kā uzkoda. Tajās ir virkne vērtīgu mikroelementu, kas organismam nepieciešami, kā arī augstā cinka daudzuma dēļ ķirbju sēklas vērtējamas kā īpaši labvēlīgas sievietēm. Vērtīgo īpašību dēļ tās palīdz normalizēt neregulāru menstruālo ciklu, novērst maksts sausumu, kā arī mazināt iespējamo iekaisumu radītu niezi un apsārtumu.

Vairāk informācijas par ķirbju un to sēklu vērtīgajām īpašībām atradīsi šeit.

Bezpiedevu jogurts

Bezpiedevu jogurts šobrīd pārliecinoši turpina savu uzvaras gājienu visā pasaulē, mums ar to aizstājot gan krējumu, gan jogurtu izmantojot dažādu desertu pagatavošanā. Šo produktu iegādājoties, pievērs uzmanību, vai jogurta sastāvā nav gluži nevajadzīgas piedevas – piemēram, cukurs vai garšas pastiprinātāji un konservanti. Ja tā sastāvs būs veselībai draudzīgs, jogurtā esošās probiotiskās baktērijas uzlabos gan zarnu, gan maksts mikrofloru, profilaktiski novēršot tādu nepatīkamu saslimšanu kā, piemēram, bakteriālās vaginozes un piena sēnītes uzliesmošanu.

Foto: Shutterstock

Rieksti

Rieksti satur ne tikai jau minētās nepiesātinātās taukskābes, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai, bet arī E vitamīnu un dažādus mikroelementus. Piemēram, riekstos esošais cinks palīdzēs normalizēt neregulāru menstruālo ciklu, novērst vēdera spazmas un krampjus īpašo dienu laikā, kā arī mazinās maksts sausumu, ar ko dažādu faktoru ietekmē nereti sastopas sievietes.

Avokado

Līdzīgi ķirbju sēklām, arī avokado ir iespējams pievienot teju visiem ēdieniem. Tas satur B6 vitamīnu, kāliju un, protams, organismam vitāli vajadzīgās nepiesātinātas taukskābes. Pievieno avokado salātiem, zied uz maizītes, ietin suši, smērē uz ikrīta tostermaizes vai gatavo no tā veselīgu kūku – variāciju ir tik daudz!

Vairāk informācijas par avokado vērtīgajām īpašībām, kā arī gardas receptes tā pagatavošanai lasi šeit!

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantota informācija no Health.com, Womanitely.com un Webmd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!