Foto: LETA

18. februārī, kad pasaulē atzīmē Starptautisko Saldējuma brokastu dienu, Valsts asinsdonoru centrs (VADC) sadarbībā ar uzņēmumu "Rūjienas saldējums" Rīgā, Sēlpils ielā 9, un VADC Latgales filiālē Rēzeknē ikvienam asins vai asins komponentu donoram visas dienas garumā dāvinās piena un krējuma saldējumu no Rūjienas.

Starptautisko "Saldējumu ēd brokastīs" dienu aizsāka mājsaimniece Florence Rapaporta 20. gadsimta 60. gados, kad Ņujorkā bija neierasti liels aukstums. Lai kliedētu savu sešu bērnu vaimanas par zemo temperatūru, sieviete viņiem piedāvāja brokastīs ēst saldējumu. Arī nākamajos gados bērni par šo ieradumu atgādināja, līdz šī diena tika atzīmēta valstīs visā pasaulē: no Vācijas līdz Nepālai, pastāstīja VADC pārstāve Zane Mousavi.

VADC un Rūjienas saldējums vēlas atgādināt, ka arī Latvijā ziemas mēnešos saldējums ir lielisks līdzeklis, kā uzlabot garastāvokli. Un kāpēc gan to neapvienot ar asins ziedošanu? Gandarījuma izjūta un garšas kārpiņu palutināšana būs garantēta!

Jautāta, vai ar saldējumu VADC cenšas piesaistīt jaunus donorus, Mousavi portālam Rutks.lv atbildēja: "Mūsu komanda vienmēr gatavo kaut ko, kas donorus iepriecinātu un piesaistītu."

Ceturtdien, 18. februārī, asinis būs iespējams ziedot Donoru centrā, Rīgā, Sēlpils ielā 9 no pulksten 8 līdz 19 un VADC Latgales filiālē Rēzeknē, 18. Novembra ielā 41, no pulksten 8 līdz 15.

Rīgas Donoru centrā var nokļūt, braucot ar 9. un 25. trolejbusu, 21., 38., 39., 46., 54. autobusu līdz pieturai Sēlpils iela (Donoru centrs), kā arī ar 5. tramvaju līdz pieturai Saldus iela (Donoru centrs).

Atgādinām, ka donoru skaita samazināšanās dēļ VADC janvāra vidū vairs nespēja nodrošināt slimnīcu pieprasījumu pēc asinīm un lūdza atsaukties visu asins grupu donorus, lai varētu to krājumus papildināt. Cilvēki bija atsaucīgi un jau pēc dažām dienām VADC varēja atsākt asins izsniegšanu slimnīcām, tomēr asins krājums vēl nebija pietiekams. 9. februārī VADC ziņoja, ka, pateicoties Latvijas iedzīvotāju atsaucībai, tam beidzot ir izdevies nodrošināt stabilu asins krājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!