Foto: Shutterstock
Visiem zināms, ka vismaz divas reizes dienā nepieciešams tīrīt zobus. Vairums no cilvēkiem izvēlas papildus zobu pastai un tīrīšanai ar birstīti, lietot arī citus palīgus, piemēram, mutes skalojamos līdzekļus, kas atsvaidzina elpu un skalošanas procesā spēj iekļūt un iztīrīt grūti pieejamākas vietas, tomēr ir vēl viens svarīgs rīks, kuru ikdienā aizmirstam lietot, bet, bez kura nevar iztikt, tas ir zobu diegs.

Zobu diegs, ja to pareizi lieto, spēj iztīrīt spraugas starp zobiem un atbrīvot no baktērijām arī smaganas. Diegošana pirms gulētiešanas noteikti izmaksās mazāk, nekā sāpīgie zobārsta apmeklējumi. Galvenais noteikums, izmantojot zobu diegu, ir pareiza tā lietošana un piemērota zobu diega veida izvēle, lai nesavainotu smaganas un iegūtu vēlamo efektu.

Zobu higiēniste Laine Seikstule skaidro: "Zobu diegi iedalās trīs pamata veidos - tradicionālais diegs, lente un specializētais superfluors brekešu, kronīšu un protēžu kopšanai."

  • Pirmais ir tradicionālais zobu diegs. Tas var būt ar garšām, vaskots, nevaskots, ar vitamīniem, mentola smaržu, ar fluorīdu, bet pieejami arī bez jebkādām garšām un papildu vielām.
  • Otrais veids ir zobu lentes, kas tāpat nopērkamas ar smaržām un garšām. Lente atšķiras ar to, ka ir plakana, slidena, zīdīga, domāta vairāk vietām, kur grūti piekļūt, piemēram, saspiestiem zobiem, īpaši šaurām spraugām, kur iepriekšminētais klasiskais diegs netiek iekšā, pārtrūkst vai plūksnā, turpretim, lente ieslīd iekšā viegli, netraumējot smaganu.
  • Trešais ir superfloss diegs, kas domāts dažādām mutē esošām konstrukcijām, piemēram tiltiem un breketēm, kā arī gadījumos, kad smaganas ir atkāpušās.

"Pieejams arī diegs, kas uzbriest un pildīts ar enzīmiem - tā ir vitamīnam līdzīga viela. Brīdī, kad diegs izplešas, papaīns izdalās kā dabīga antibakteriāla viela. "

Zobu diegu iedalījums pēc materiāla:

  • Nevaskoti zobu diegi;
  • Vaskoti zobu diegi - tie pārklāti ar plānu vaska kārtu, kas padara diegu slīdīgu, lai viegli iekļūtu zobu starpās;
  • Bērnu zobu diegi - tiem pievienota patīkama garša;
  • Fluoru saturoši zobu diegi - tie piesātināti ar fluoru; daļa fluora, kas ļoti nepieciešama zobiem, tiek absorbēta emaljā zobu diegošanas laikā;
  • Teflona diegi, kas ir ļoti izturīgi, domāti sevišķi ciešām zobu starpām;
  • Superfloss - diegi, kas domāti platu starpzobu spraugu, kā arī tiltu, brekešu, kronīšu, protēžu kopšanai, sastāv no trim daļām: no cietas šķiedras diega ievadīšanai zem dažādām konstrukcijām, no biezas un mīkstas struktūras daļas, kas atvieglo tīrīšanu, un no parasta diega starpzobu spraugu tīrīšanai;
  • Diegi piesūcināti ar ārstnieciskām vielām, piemēram, hlorheksedīnu - vajadzētu lietot tikai pēc konsultācijas ar speciālistu smaganu saslimšanu gadījumā;
  • Balinoši zobu diegi - tiem, kuri dzer daudz kafiju un tēju, kā arī smēķētājiem ieteicami zobu diegi ar balinošu efektu, tā savā lapā raksta topošā zobu higiēniste Liene Altroka.
Noteikti nedrīkst izmantot parasto diegu, zobu bakstāmos, adatas vai citus līdzīgus priekšmetus, jo tā visvieglāk ierosināt smaganu asiņošanu.
Laine Seikstule

"Ieteicams procedūrā pie higiēnista vai zobārsta, pirms zobu diega iegādāšanās, konsultēties tieši kādu veidu izvēlēties saviem zobiem, jo bieži cilvēki nemaz nezina, ka ir tik daudz iespēju, šķiet, ka visi zobu diegi ir vienādi. Tā, kā mums katram ir citādāks sakodiens, pastāv iespēja, ka nepieciešams lietot divus dažādus zobu diegus, lai piekļūtu dažādām vietām un tikai speciālists jums spēs ieteikt visefektīvākos zobu diega veidus, kurus izvēlēties, " iesaka Seikstule.

Foto: Shutterstock

Kā pareizi diegot?

Higiēniste Seikstule pamāca, "diegs, kad to izveram caur šķirbu, ir jāapliek ap zobu, lai tas ir apņemts no trim pusēm, un jāpaslidina zem smaganas, parasti cilvēki tikai izbrauc caur šķirbiņu un berzē zobu diegu taisni virzībā uz augšu un leju, kas nesniedz pareizo efektu, jo, blakus esošie zobi visbiežāk saskaras tikai augšgalā. Lai nekļūdītos iesaku arī, pirmo reizi zobus diegot pie speciālista, lai viņš ne tikai iesaka piemērotāko diega veidu, bet arī pareizi parāda pašu diegošanas procesu."

Ko nedrīkst darīt?

"Noteikti nedrīkst izmantot parasto diegu, zobu bakstāmos, adatas vai citus līdzīgus priekšmetus, jo tā visvieglāk ierosināt smaganu asiņošanu, " brīdina higiēniste.

Veselai mutes higiēnai nepieciešams lietot zobu diegu. Lai atrastu saviem zobiem piemērotāko un pareizi iemācītos diegot, ieteicams pirms tam konsultēties ar savu zobārstu vai higiēnistu, un svarīgi atcerēties, ka katru spraugu starp zobiem jātīra ar jaunu un tīru diega posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!