Pavasaris ir labs laiks ne tikai dārza darbiem, bet arī mājokļa remontdarbu uzsākšanai, lai realizētu sen izsapņotās pārvērtības. Citiem tās var būt pavisam nelielas, piemēram, sienu pārkrāsošana vai jaunu tapešu izlīmēšana, dažiem – pamatīgi remontdarbi ar grīdas seguma vai jumta nomaiņu. Tomēr nereti mazās ieceres pāraug daudz plašākos remontdarbos, un pārsniedz sākotnēji iecerētos tēriņus un laiku. Lūk, trīs padomi, kā iekļauties gan budžetā, gan termiņā.

Veiksmes pamatā – detalizēta plānošana

Eksperti iesaka rūpīgi apskatīt mājokli un pierakstīt visus uzlabojumus, ko vēlies veikt, turklāt iespējami detalizēti. Katrs no veicamajiem darbiem jāsadala sīkākās pozīcijās, piemēram, ja nepieciešama tapešu izlīmēšana, tad jāparedz laiks iepriekšējo tapešu noņemšanai, jaunu izvēlei, sienu gruntēšanai, izlīdzināšanai u.tml.

"Lai gan var šķist, – ko tur daudz plānot, jāķeras ātrāk pie darba, – tomēr skrupulozs plāns būs tas, kas iedos reālu priekšstatu par to, cik darbi patiesībā ir laikietilpīgi. Arī uz savu laiku jāpaskatās ļoti konkrēti, nevis vispārīgi, proti, jāaprēķina, cik stundas dienā vai nedēļā remontdarbiem patiešām varēsi atvēlēt. Noteikti iesaku pakonsultēties ar speciālistu par to, cik konkrēta darba veikšana ir laikietilpīga," saka būvniecības nama "Kurši" privāto projektu konsultants Sandis Feteris.

Ne tikai paši remontdarbi prasa laiku, bet arī sagatavošanās tiem, proti, reizēm dizaina un materiālu izvēle prasa daudz ilgāku laiku nekā esam domājuši, kā arī jārēķinās ar atsevišķu materiālu žūšanu. "Vidēji krāsas žūst no vienas līdz trim stundām, un jāņem vērā, ka tās jāklāj vairākās kārtās, tādēļ tikai istabas krāsošana vien var aizņemt veselu dienu," atgādina Feteris.

Lai gan visbiežāk izmantotie būvmateriāli veikalos parasti ir pieejami, taču, ja esi izvēlējies ko īpašāku un preces noliktavā nav, vai tā ir speciāli jāražo, tad jārēķinās arī ar piegādes laiku. "Preces no Eiropas Savienības valstīm, piemēram, Polijas, Vācijas, Somijas piegādā aptuveni nedēļas vai divu nedēļu laikā, bet no Lietuvas – pat dienas laikā. Savukārt preces no Āzijas vienmēr aizņem ilgāko laiku – no diviem līdz pat četriem mēnešiem," informē eksperts.

Ja laika plāns būtiski pārsniedz reāli iespējamo, tad daļu darbu nemaz nesāc un atliec uz vēlāku laiku, lai nav tā, ka remontdarbiem paredzētais atvaļinājums ir beidzies, bet pēc tam vēl vairākus mēnešus jādzīvo starp krāsu bundžām un jāsamierinās ar nepieliktām grīdlīstēm.

Foto: Shutterstock

Nepaliec ar tukšu bankas kontu

Izstrādātais darbu un laika plāns jāpapildina ar budžeta sadaļu. Pretī katram darbam iespējami precīzi jāieraksta izdevumu summu. Cenas un piedāvājumu salīdzināšana vairākos veikalos vai no dažādiem uzņēmumiem var palīdzēt ietaupīt. "Nepieciešamības gadījumā pieaicini profesionālu tāmētāju," iesaka Feteris.

Ja remontdarbu veikšanai esi veicis uzkrājumus, izlem, cik no tiem vēlaties iztērēt. Ja redzi, ka savu līdzekļu visiem darbiem nepietiek, noskaidro, cik lielu aizdevumu un uz kādiem nosacījumiem vari saņemt. "Ja redzi, ka darbi pārsniedz atvēlēto budžetu, jau laikus pieņem lēmumu par vēriena samazināšanu vai aizņēmumu, jo savai finansiālajai drošībai ir ļoti svarīgi nepalikt ar tukšu bankas kontu. "Inbank" dati liecina, ka vidējā remonta kredītam izsniegtā summa pērn ir bijusi 6500 eiro, atmaksas termiņš – pieci gadi, aptuvenais mēneša maksājums – 150 eiro," skaidro "Inbank Latvia" vadītājs Dainis Skrinda.

Lai gan pēc augstās inflācijas vidējās būvmateriālu cenas ir samazinājušās un nostabilizējušās, taču jāņem vērā, ka lētākas cenas īsti vairs gaidīt nevar. Visticamāk šobrīd ir lētāk, nekā būs pēc pieciem gadiem. "Ja tāme pārsniedz finanšu iespējas, padomā vai nav iespējams izdevumus kādā pozīcijā samazināt, un neesi izvēlējies pārāk ekskluzīvus materiālus. Ja remontdarbi ir plaši, atstāj 15 līdz 20 procentu rezervi, jo lai cik rūpīgi būsi plānojis, var rasties izdevumu pieaugums. Piemēram, veicot remontdarbus, var atklāties kādi elektrosistēmas bojājumi vai problēmas ar santehniku," iesaka Feteris.

Viņš stāsta, ka biežākā problēma, ar kuru klienti saskaras, ir nepareizu izejmateriālu aprēķināšana – kaut kas pietrūkst un identiskas preces veikalā vairs nav, tāpēc ir jāmeklē alternatīva. Viena no galvenajām kļūdām ir arī nekvalitatīvu materiālu iegāde, tādēļ ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvus produktus no pārbaudītiem būvmateriālu tirgotājiem.

"Atceries, ka "skopais maksā divreiz", un noteikti nedrīkst ekonomēt uz fundamentālām lietām, ko savas dzīves laikā, iespējams, nemainīsi. Savukārt visvieglāk izdevumus var samazināt ar dažādu materiālu apdares alternatīvām, piemēram, sienas nevis aplīmēt ar tapetēm, bet gan nokrāsot. Taču jāņem vērā, ka ir salīdzinoši viegli precīzi iztāmēt fundamentālos izejmateriālus, taču ar apdares materiāliem ir grūtāk, jo interjera veidošanas procesā parasti rodas jaunas idejas un izmaksas," brīdina projektu konsultants.

Izmanto tehnoloģijas kā konsultantu

Mūsdienās padomdevējs nav jāmeklē tālu, un remontdarbu plānošanai var izmantot arī dažādas lietotnes, kas būtiski atvieglos procesu un ietaupīs laiku. Ir pieejami dažādi rīki projekta pārvaldīšanai ("Trello", "Wunderlist"), dizaina vizualizācijām vai iedvesmai ("Home Design 3D", "Paint Tester", "Pinterest"), budžeta plānošanai un kontrolei ("Home Improvement Calcs"), kā arī lietotnes, kas soli pa solim parāda kā veicams kāds konkrēts remontdarbs ("Houzz", "YouTube", "Diyz").

Daudzas no lietotnēm ir bez maksas un ļauj viegli izveidot darbu sarakstus, izvirzīt prioritātes, piefiksēt izdevumus, padarot remonta procesu pārskatāmu un viegli kontrolējamu. Dažās lietotnēs ir iespēja dalīties ar projekta informāciju, dokumentiem un attēliem ar ģimenes locekļiem, draugiem vai profesionāļiem, kas iesaistīti remontā. Tāpat sociālajos tīklos var sekot dažādiem satura veidotājiem, kas sniedz vērtīgus padomus par remontdarbu veikšanu, materiālu iegādi u.tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!