Ventspils amatpersonu lietā naudas atmazgāšanā aizdomās turētajai komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniecei Gitai Grasmanei, kuru otrdien Rīgas Centra rajona tiesa atbrīvoja no apcietinājuma, aizliegts kontaktēties ar noteiktu personu loku.
Prokuratūrā portālam "Delfi" paskaidroja, ka sīkāka informācija, kas ir tās personas, ar kurām Grasmanai liegts tikties, netiks atklāta. Procesa virzītājs kā drošības līdzekli Grasmanei noteicis arī aizliegumu izbraukt no valsts un policijas uzraudzību.

Grasmanes advokāts Aivars Ludvigs paskaidroja, ka nav iepazīstināts ar prokuratūras lēmumu, kurš nosaka viņa aizstāvamajai aizliegumu kontaktēties ar noteiktām personām. Ludvigs apgalvoja, ka nezina par kurām personām ir runa, uzsverot, ka komentārus šinī jautājumā var sniegt tikai prokuratūra.

Prokuratūra jau ir iesniegusi protestu par Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu atcelt Grasmanei noteikto drošības līdzekli. Procesa virzītājs uzskata, ka tiesas lēmums nav pamatots. Prokuratūra joprojām uzskata, ka Grasmane, atrodoties brīvībā, var ietekmēt procesa gaitu un izvairīties no izmeklēšanas.

"Grasmane nevar traucēt izmeklēšanai, jo visi materiāli jau ir prokuratūras rīcībā," pārliecināts Grasmanes advokāts. Viņš sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra, ka sieviete, kura pildījusi datorrakstītājas, administratores pienākumus, arī iepriekš tā dēvētajā Ventspils lietā, kurā apsūdzības izvirzītas arī Ventspils mēram Aivaram Lembergam, nekādu ietekmi nebaudīja. "Viņa nav bijusi nedz Ventspils uzņēmumu valdē, nedz padomē un nav varējusi ietekmēt Ventspils uzņēmēju lēmumus," uzsvēra Ludvigs. Advokāts savu aizstāvamo raksturoja kā naivu pusmūža gadu sievieti, kurai trūkst zināšanu, lai veiktu tās darbības, par kurām viņa tiek turēta aizdomās.

Advokāts uzskata, ka liela lomu lēmumā par Grasmanes atbrīvošanu nospēlēja viņas veselības stāvoklis, jo "mūsu pieaicinātais 1.Rīgas slimnīcas kardioloģijas nodaļas ārsts Aleksandrs Umnovs atzina, ka Grasmanes veselības stāvoklis ir neapmierinošs." Advokāts pieļāva, ja 1950.gadā dzimusī sieviete netiktu atbrīvota no ieslodzījuma, iznākums varētu būt letāls.

Sīkāk informāciju par procesuālajām darbībām advokāts atturējās sniegt, norādot, ka likums viņam liedz to darīt.

Grasmane ir pirmā, kurai tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā piemēroja apcietinājumu. Sieviete apcietināta 22.janvārī un līdz šim advokātiem nebija izdevies panākt Grasmanes atbrīvošanu.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka tā dēvētajā Ventspils amatpersonu lietā aizdomās par kukuļdošanu un naudas atmazgāšanu ietilpst jau apsūdzētās un aizdomās turamās personas – Ventspils mērs Aivars Lembegs, a/s "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētājs Mamerts Vaivads, a/s "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētājs Krists Skuja, Ventspilī praktizējošais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks un komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane. Aizdomas par vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu tiek turēts arī Ventspils uzņēmējs Ansis Sormulis un Laimonis Junkers, kurš ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Šobrīd apcietinājumā atrodas Sormulis un Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!