Foto: LETA

Šī gada korupcijas uztveres indeksa rezultātu uzlabojums Latvijā ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 12 gadu pieredzes un mērķtiecīgā darba rezultāts, komentējot šodien publicētos datus par korupciju Latvijā un 174 citās pasaules valstīs un teritorijās, norādīja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

KNAB paudis pārliecību, ka sabiedrības uzticība ir pieaugusi KNAB kā neatkarīgai un politiski neitrālai korupcijas izskaušanas iestādei.

Jau ziņots, ka 2014.gada korupcijas uztveres indeksā Latvija pakāpusies par sešām vietām, iegūstot par dieviem punktiem vairāk nekā pērn un sasniedzot 43. vietu no kopumā 175.vietām. Latvija kopvērtējumā ieguvusi 55 punktus no 100.

KNAB norādījis, ka jau otro gadu pēc kārtas Latvija nav to valstu vidū, kur korupcija ir uzskatāma par nopietnu problēmu. Tomēr kaimiņvalstis - Lietuva un Igaunija - joprojām ir Latvijai priekšā, attiecīgi iegūstot 58 punktus un 69 punktus.

Latvijā korupcijas uztveres indeksu nosaka jau 16 gadus un šajā laika posmā ir bijuši gan kāpumi, gan kritumi, norādījis birojs.

2008.gadā pēc augstākā punktu sasniegšanas bija novērojams kritums, kas stabilizējies pērn, kad Latvija sasniedza 49 punktus. Šo gadu laikā Latvijai ir visstraujākais kāpums Baltijas valstu vidū - par 11 vietām.

KNAB norādījis, ka "Transparency International" korupcijas uztveres indekss atspoguļo korupcijas uztveri nevis faktisko situāciju, ko ir teju neiespējami precīzi izmērīt, jo korupcija ir latents noziegums.

KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par sev zināmiem gadījumiem vērsties KNAB Brīvības ielā 104 k-2, Rīgā, vai zvanīt pa bezmaksas uzticības tālruni 80002070. Tāpat iespējams informāciju nosūtīt elektroniski uz knab@knab.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!