Foto: AFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai kriminālprocesa materiālus pret bijušo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu un kādu uzņēmēju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar komercuzņēmuma piedalīšanos Daugavpils pilsētas domes un Daugavpils novada domes rīkotajos publiskajos iepirkumos par kopējo summu vairāk nekā 4,2 miljoni eiro.

Kā portālu "Delfi" informēja biroja preses pārstāve Laura Dūša, KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrojis, ka uzņēmējs, vairākkārt piedaloties pašvaldību rīkotajos iepirkumos un neskatoties uz nodokļu parādu, kā likumā noteikto obligāto apliecinājumu par nodokļu parāda neesamību iesniedzis pasūtītājam viltotas VID izziņas vai nepatiesas ziņas saturošas VID izziņas.

Publisko iepirkumu likums pasūtītājam paredz pienākumu izslēgt pretendentu no turpmākās dalības iepirkuma procedūrā un neizskatīt pretendenta piedāvājumu, ja tam ir nodokļu parādi, skaidrojis KNAB.

Kopumā divu gados komercuzņēmums ir iesniedzis viltotus vai nepatiesas ziņas saturošus dokumentus un uzvarējis 14 publiskajos iepirkumos. Tādējādi ar viltu iegūstot tiesības veikt liela apjoma būvdarbus un radot Eiropas Savienības fondu finansējuma saņēmējiem mantisko kaitējumu par kopējo summu 4 235 238 eiro.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi un rosina saukt pie kriminālatbildības bijušo VID amatpersonu par krāpšanas atbalstīšanu pēc Krimināllikuma 20.panta 4.daļas un Krimināllikuma 177.panta 3.daļas. Tāpat bijusī VID amatpersonu KNAB rosina saukt pie atbildības par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu pēc Krimināllikuma 327.panta 1.daļas.

Savukārt uzņēmēju rosināts saukt pie atbildības par noziedzīgiem nodarījumiem, kas paredzēti Krimināllikuma 177.panta 3.daļā un Krimināllikuma 275.panta 2.daļā - par viltota dokumenta izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanas izdarīšanu lielā apmērā. Tāpat uzņēmēju KNAB lūdz sodīt par viltota dokumenta izmantošanu un mēģinājumu izdarīt krāpšanu lielā apmērā pēc Krimināllikuma 15.panta 4.daļas, Krimināllikuma 177.panta 3.daļa un Krimināllikuma 275.panta 2.daļa). Vēl uzņēmējam lūgts inkriminēt VID amatpersonas uzkūdīšanu veikt dienesta viltojumu pēc Krimināllikuma 20.panta 3.daļas un Krimināllikuma 327.panta 2.daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!