Foto: LETA
Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiālē "Ziedkalne" svētdien, 4.janvārī, savā gultā atrasts miris kāds 43 gadus vecs centra klients, kurš pirms nāves, iespējams, bijis stiprā alkohola reibumā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Aprūpes centra direktors Ilgonis Leišavnieks portālam "Delfi" apstiprināja, ka aprūpes centra "Ziedkalnes" filiālē svētdien ir atrasts miris viens centra klients.

Direktors minēja, ka nāves apstākļu noteikšanai mirušajam tiks veikta tiesu medicīnas ekspertīze un līdz ekspertīzes rezultātu iegūšanai to, vai mirušais bijis alkohola reibumā, viņš nekomentēs.

Saistībā ar filiāles "Ziedkalne" darbiniekiem sākts jau trešais kriminālprocess, liecina "Delfi" rīcībā esošā informācija.
Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" sacīja, ka kriminālprocesu sākusi Ģenerālprokuratūra pērn 18.decembrī. Lietu izmeklē Valsts policijas Iekšējās Drošības birojs.

Valsts policijas Iekšējā drošības biroja Pirmstiesas izmeklēšanas nodaļas paziņojumā norādīts, ka nodaļa veikusi papildus pārbaudi par trīs Valsts policijas Zemgales reģiona pārbaudes darbiniekiem, kā arī "Ziedkalne" vadītājas Aijas Petuhovas un saimniecības nodaļas vadītāja Normunda Latiša iespējamo prettiesisko rīcību pret kādu citu "Ziedkalne" filiāles aprūpējamo 2013.gada novembrī.

Izvērtējot Valsts policijas darbinieku un "Ziedkalnes" darbinieku rīcību, Iekšējās drošības birojs 2014.gada novembrī secināja, ka kriminālprocesa sākšanai nav pamata, tāpēc pieņēma lēmumu par atteikšanos to sākt.

Iekšējās drošības birojs norādīja, ka piecu iesaistīto personu darbībās nav Krimināllikuma 20.panatā, Krimināllikuma 152.panta 2.daļā un Krimināllikuma 319.panta 1.daļā un 2.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Proti, nav konstatējama līdzdalība nelikumīgā brīvības atņemšanā un Valsts amatpersonas bezdarbība.

Aprūpējamais, kurš pirms tam bija vērsies Valsts policijā, Iekšējās drošības biroja lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu pārsūdzēja Ģenerālprokuratūrā.

Ģenerālprokuratūra pārbaudē noteica, ka iegūtās ziņas norāda uz iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā pēc Krimināllikuma 24.nodaļas. Kā liecina lēmums par sūdzības izskatīšanu, Ģenerālprokuratūra norādījusi, ka ziņas par to iespējams pārbaudīt tikai kriminālprocesā. Tāpēc 2014.gada 18.decembrī Ģenerālprokuratūra atcēlusi Valsts policijas Iekšējās drošības biroja lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu. Līdz ar to tika sākts kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Materiāli nosūtīti Valsts policijas Iekšējās drošības birojam pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai.

2014.gada jūlijā Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiālē "Ziedkalne", kur, iespējams, notikusi cilvēku seksuāla izmantošana, tikusi slēpta kādas klientes grūtniecība.

Savukārt vēl pirms tam – 2013.gada decembra beigās - uz dienesta pārbaudes laiku saistībā ar novembrī pazudušu aprūpes centra iemītnieku "Ziedkalnes" vadītāja Aija Petuhova tika atstādināta no amata.

VSAC "Zemgale" direktors Ilgonis Leišavnieks toreiz aģentūru LETA informēja, ka disciplinārlietā tiek izvērtēta iespējama filiāles "Ziedkalne" vadītājas bezdarbība, kas saistīta ar kādu klienta pazušanas gadījumu šā gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!