Foto: AFP/Scanpix

Kratīšanas laikā Drošības policija (DP) fiziski ietekmējusi 'GVD Baltija' dibinātāju Staņislavu Bukainu, viņš apgalvo laikrakstam 'Vesti'.

Kā vēstīts, piektdien, 16.janvārī, DP veica kratīšanu Bukaina dzīvesvietā. Viņa izveidotā organizācija Rīgā vāc ziedojumus Donbasa iedzīvotājiem. Tomēr izskanējuši pieļāvumi, ka ziedojumu mērķis ir nevis civiliedzīvotāji, bet gan prokrieviskie kaujinieki.

Bukains gan laikrakstam "Vesti" norāda: "Es nesaprotu, kāpēc DP pielīdzina visus Donbasa iedzīvotājus teroristiem. Arī mūs pie reizes viņiem pierakstījuši. Kādi mēs teroristi? Mēs tikai centāmies palīdzēt tiem nelaimīgajiem cil'vekiem, kas nonākuši smagos apstākļos. Pēc būtības runa ir par īstu humanitāro katastrofu. Diemžēl Eiropas Savienība uz to piever acis. Ja Latvija arī palīdz, tad tikai Ukrainas armijas karavīriem, kas īsteno tā saukto pretterorisma operāciju."

Viņš skaidro, ka piektdienas rītā izdzirdējis klauvēšanu pie durvīm. Kāda balss aiz durvīm teikusi, ka nejauši iebuktēta Bukaina automašīna un ka klauvētājs vēloties noformēt saskaņoto paziņojumu. Aiz durvīm stāvējuši divi cilvēki, kas, nesakot ne vārda, strauji atvēruši durvis. Aiz abiem vīriešiem sekojis izmeklētājs, kurš uzrādījis apliecību, kas viņu identificējusi kā īpaši svarīgu lietu izmeklētāju Aldi Višņevski.

Pēc izmeklētāja pavēles Bukains vardarbīgi iestumts istabā, viņš apgalvo. Pēc tam DP pārstāvji sākuši klauvēt pa sienām un pat raut nost tapetes. Protokolā likumsargi norādījuši, ka Bukains mēģinājis izrādīt bruņotu pretošanos. Viņš šādus apgalvojumus noraida kā smieklīgus un to skaidro ar faktu, ka viņam kabatā bijusi gāzes pistole. Nepieciešamība pēc ieroča radusies, tādēļ, ka viņš bieži saņemot draudus no nacionālistiem. "Vēlējos pārbaudīt, kas noticis manai mašīna, bet mani gulošu piekāva," norāda "GVD Baltija" vadītājs.

Kā vēstīts, piektdien, 16.janvārī, Rīgā un Rīgas reģionā Drošības policija (DP) veikusi tiesas sankcionētas kratīšanas biedrības "GVD Baltija" juridiskajā un faktiskajā adresē, kā arī tās dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu minētās biedrības biedru dzīvesvietās.

Kratīšanas veiktas kriminālprocesā, kas sākts saskaņā ar Krimināllikuma 88.2 pantu par publisku aicinājumu uz terorismu, Krimināllikuma 88.3 pantu par personas vervēšanu terora akta veikšanai un Krimināllikuma 233.panta otro daļu par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Vienlaicīgi DP veic tās rīcībā esošās informācijas pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem biedrības "GVD Baltija" biedriem ir sniedzis atbalstu Benesam Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā. Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP no sīkākiem komentāriem pagaidām atturas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!