Foto: Antons Bikovs
Ceturtdienas, 8. oktobra, pievakarē par nekārtību celšanu pie izstādes "Maidana cilvēki" aizturētais ir prokrieviskais aktīvists Staņislavs Bukains, kurš jau iepriekš likumsargu un sabiedrības redzeslokā nonācis saistībā ar dažādām kampaņām un piketiem, kuros izmantota Krievijas atribūtika, novēroja portāls "Delfi".

Iepriekš aculiecinieki portālam "Delfi" vēstīja, ka ceturtdienas vakarā izstādes "Maidana cilvēki" norises vietā atkal izcēlušās nekārtības. Izstādes norises vietā bija sapulcējusies neliela cilvēku grupa, un kāds grupas biedrs apgāzis vienu bildi. Savukārt Valsts policija informēja, ka kāds izstādes apmeklētājs tīšām sabojājis vienu eksponātu.

Kā portāls "Delfi" noskaidroja policijā, ceturtdien aizturētā perosna patlaban atrodas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Par drošības līdzekļa piemērošanu policija lems sestdien, 10. oktobrī.

Policija iepriekš norādīja, ka 1988. gadā dzimušo un likumsargu redzeslokā jau agrāk nonākušo personu uzreiz izdevies aizturēt. Saistībā ar notikušo policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231. panta par huligānismu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Portāls "Delfi' jau rakstījis par vairākkārtējām akcijām, kurās Bukains aicināja iesaistīties viņam līdzīgi domājošos. Piemēram, maija vidū Bukains sociālajā tīklā "Facebook" publicējis aicinājumu vīriešiem vecumā no 18 līdz 50 gadiem piedalīties gājienā ar mērķi novākt no toreiz bijušās čekas ēkas pagalmā Rīgā izstādīto mākslas darbu – "krustā piesisto Putinu". Neilgi pēc tam Bukains nāca klajā ar aicinājumu Austrumu partnerības samita laikā piketēt pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas. Viņš sociālajā tīklā bija ievietojis uzsaukumu iedzīvotājiem pulcēties pie bibliotēkas, ņemot līdzi Krievijas karogus un Georga lentītes.

Aktīvists paziņojumā tolaik norādīja, ka Austrumu partnerības samita laikā Eiropas valstu un Ukrainas līderi apspriedīs jaunās sankcijas pret Krieviju, kā arī slepeni apspriedīs to, ko darīt ar Latvijā dzīvojošajiem krieviem.

Savukārt jūnijā tīmekļa vietnē "Youtube" parādījās prokrieviskās biedrības "GVD Baltija" uzņemtā dokumentālā īsfilma par situāciju Jūrmalā krīzes iespaidā pēc konflikta Ukrainā un tās izrietošajām sankcijām. Tās nosaukums bija "Latvijas veiksmes stāsts. Jūrmala: rēgu kūrortpilsēta".

Biedrība filmas aprakstā bija skaidrojusi, ka sociālajos tīklos novērojusi Latvijas iedzīvotāju satraukumu par iedzīvotāju un tūristu skaita samazināšanās valstī. Cilvēki to akcentējuši, lietojot mirkļbirku "Kur visi". Tai pašā laikā valdošā vara "tautu nepārtraukti baro ar propagandu par Latvijas veiksmes stāstiem, bet iedzīvotājus tik viegli nevar apmānīt", aprakstā pauda biedrība.

Vēl pirms tam Bukaina izveidotā biedrības "GVD Baltija" bija nonākusi mediju uzmanības lokā, piemēram, Rīgas mikrorajonos vācot ziedojumus "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!