Foto: DELFI

Sākot ar šā gada 29. oktobri noformēti un izsūtīti pirmie protokoli ārzemju šoferiem, kuru pārkāpumus fiksējuši fotoradari Latvijā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Jurēvica.

Līdz šim Valsts policijai nebija iespēju sodīt ārzemju šoferus, kuru pārkāpumus fiksējuši fotoradari, skaidro policijas pārstāve. Nespēja sodīt ātrumpārkāpējus-ārzemniekus bija saistīta ar to, ka likumsargiem nav bijusi pieejama informācija par konkrētās automašīnas īpašnieku. Taču tagad, līdzīgi kā citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, šī informācija pieejama arī Latvijas likumsargiem.

Pārrobežu informācijas apmaiņu regulē Eiropas Parlamenta un padomes direktīva. Tā gādā, lai ES dalībvalstīs sodi par satiksmes noteikumu pārkāpumiem tiktu piemēroti vienlīdz godīgi gan vietējiem, gan ārzemju šoferiem. Pirms direktīvas ieviešanas šāda vienlīdzība nebija iespējama, jo iepriekš fotoradaru fiksētos ārzemju pārkāpējus nav bijis iespējams uzmeklēt, stāsta Jurēvica.

Direktīva paredz informācijas informācijas apmaiņu par tādiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem kā ātrumpārsniegšana, drošības jostu nelietošana, luksoforu gaismas signāla neievērošana, braukšana alkohola reibumā vai narkotisko vielu ietekmē. Vēl informācijas apmaiņa notiek par aizsargķiveres nelietošanu, ceļa joslas neatļautu izmantošanu un mobilā tālruņa vai citas sakaru ierīces lietošanu, vadot transportlīdzekli.
Latvijā gan tehniski pagaidām fiksē vien ātruma pārkāpumus. Tomēr citviet ES ir pieejami tādi tehniskie līdzekļi, kas fiksē arī citus pārkāpumus, situāciju skaidro policija.

Līdz ar direktīvu transportlīdzekļa īpašnieka identitātes noskaidrošanai likumsargiem kopējā Eiropas Transportlīdzekļu un vadītāju apliecību informācijas sistēmā jāievada jau zināmie dati. Pēc īpašnieka noskaidrošanas konkrētā dalībvalsts saskaņā ar saviem tiesību aktiem sagatavo informatīvu vēstuli. Tajā savam valstspiederīgajam tiek norādīta visa ar pārkāpumu saistītā informācija un sankcija.

Turklāt patlaban kā arī citas dalībvalstis spēj identificēt Latvijas iedzīvotāju pārkāpumus citur Eiropā. Policija apgalvo, ka tādējādi tiek veicināts augstāks aizsardzības līmenis. Policija aicina autovadītājus būt apdomīgiem un ievērot ceļu satiksmes noteikumus gan Latvijā, gan dodoties ārpus tās robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!