Foto: LETA
Tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietā apsūdzētais Ansis Sormulis šodien atteicās atbildēt uz prokurora jautājumiem, tādēļ tika apmierināts prokuratūras pieteiktais lūgums nolasīt viņa pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecības, informēja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Raimonds Ločmelis.

Tā kā tiesa šodien Sormuļa pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecības vēl nepabeidza nolasīt, tas tiks turpināts nākamajā sēdē 5.oktobrī.

Sormulis šodien vien sniedza savus paskaidrojumus par vienu no apsūdzības epizodēm saistībā ar "Venstpils apvienotās Baltijas bankas" aizdevumu "Ventspils brīvostas pārvaldei". Viņš savās liecībās kategoriski noraidīja apgalvojumu, ka jebkādā veidā devis padomu un norādījumus Lembergam vai jebkādām citām personām saistībā ar šo darījumu. Sormulis norādīja, ka "būtu visai jocīgi dot Lembergam norādījumus, jo viņš nebija nevienā darījuma pusē".

Tāpat Sormulis pauda, ka nav risinājis sarunas ar Šveices advokātu Rudolfu Meroni par "Ventspils brīvostas pārvaldes" kredītu, paskaidrojot, ka aizdevuma līguma projektus viņš ne ar vienu nebija apspriedis.

Vēl Sormulis savā šodienas liecībā atsaucās uz vairākām paša iepriekš sniegtajām liecībām, kur it kā norādījis, ka par konkrētām lietām vai darījumiem ir runājis ar pārējiem līdzapsūdzētajiem. Tagad, "pārdomājot situāciju", viņš atminas, ka neapsprieda šos jautājumus ar Lembergiem.

Tāpat apsūdzētais šodien tiesā liecināja, ka nekad nav gatavojis Lemberga valsts amatpersonas deklarācijas, nav kontrolējis viņa rīcību, nav piedalījies Lemberga mantiskajos darījumos, kuri viņam kā valsts amatpersonai ir aizliegti.

Kā ziņots, jūnija beigās prokurori pabeidza lasīt apsūdzības grozījumus šajā lietā. Apsūdzības grozījumi kopumā aizņem aptuveni 260 lapas. Kā žurnālistiem iepriekš paskaidroja viens no valsts apsūdzības uzturētājiem Juris Juriss, šajos apsūdzības grozījumos un papildinājumos nāk klāt jauni faktiskie apstākļi lietā, proti, tiek konkretizēts, kā veikti attiecīgi noziedzīgi nodarījumi no apsūdzēto puses.

Iepriekš augustā Lembergs sēdē norādīja, ka ar apsūdzību viņš nav varējis iepazīties sniegtajā laikā, jo viņam nebija pieejama advokāta palīdzība - advokāts bijis atvaļinājumā. Lembergs savā lūgumā par papildu laika sniegšanu, lai iepazītos ar apsūdzību, skaidroja, ka vairākus gadus pēc lietas iztiesāšanas apsūdzības prokurori vēlējās nākt klajā ar jaunu apsūdzību tikai šogad. Tiesa deva viņam trīs nedēļas laika.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Sormulis. Visi trīs iepriekš bija norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!