Nākamnedēļ, 22.augustā, Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienība (LLSTA) Rīgā rīkos starptautisku konferenci "Sieviete baznīcā", kuras mērķis ir popularizēt ideju par sieviešu ordināciju Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB).
Apvienības prezidente Vija Klīve aģentūrai LETA pastāstīja, ka LEBL par sieviešu ordināciju netiek diskutēts, līdz ar to par šo jautājumu aug neskaidrība baznīcā un sabiedrībā kopumā. Viņa atzīmēja, ka baznīcā Latvijā un ārpus Latvijas jau 30 gadus kalpo garīdznieces, kuras konferencē runās par "savu esamību neesamībā".

Konferenci atbalsta Pasaules Luterāņu federācija, Zviedrijas Luterāņu baznīca, Vācijas Ziemeļelbas baznīca, Annas Irbes Latviešu evaņģēliski luteriskā baznīca, Igaunijas Sieviešu teoloģu biedrība un citas organizācijas.

Klīve informēja, ka pirmās sievietes Latvijā tika ordinētas 1975.gadā. Arī 1989.gada Sinodē, kas ir baznīcas augstākais lēmēja forums, tika atbalstīta sieviešu ordinācija.

1993.gada ārkārtas Sinode par arhibīskapu ievēlēja Jāni Vanagu, kurš pirms balsošanas atklāja savu personīgo pārliecību - viņš atsakās ordinēt sievietes. Šī pārliecība gadu gaitā ir kļuvusi noteicošā.

Pasaules Luterāņu federācijas vadība esot atzinusi, ka LELB ir vienīgā baznīca federācijā, kas ir atkāpusies no svarīga savas Sinodes balsojuma rezultāta.

Konference pirmdien notiks viesnīcā "Maritim Park" Rīgā, Slokas ielā, no plkst.9.30 līdz 18. Savukārt 23.augustā plkst.11 notiks sieviešu ordinācijas Latvijā 30 gadu jubilejas atzīmēšana ar jubilejas dievkalpojumu Rīgas Lutera baznīcā Torņakalna ielā 3/5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!