Foto: LETA

Sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne sniegusi atzinumu par 24. februārī "lsm.lv" publicēto "Cūku komiksu", kas raisīja plašas diskusijas sabiedrībā, secinot, ka "lsm.lv" nav rīkojies atbildīgi un sabiedrības interesēs.

Komiksu Rožukalne sāka vērtēt pēc savas iniciatīvas, vēlāk saņemot arī Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) iesniegumu.

Rožukalne secina, ka komiksa mākslinieces Gundegas Evelones un "lsm.lv" redakcijas nolūks nebija aizskart vai izsmiet Ukrainas cīņu pret Krievijas iebrucējiem, tomēr publikācijas plānošanā netika pienācīgi novērtēti attēloto dzīvnieku uztveres aspekti un publikācijas dienas konteksts – divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

"Redakcionālā lēmuma balstīšana ilgstošā "Cūku komiksa" publikācijas pieredzē šajā gadījumā nav bijusi pietiekama, jo publikācijas tēls – cūka kultūrā vērtējams pretrunīgi, tā vēsturiskās interpretācijas konkrētajā situācijā var tikt izmantotas hibrīdkara vēstījumu veidošanai," secina Rožukalne.

Viņa pozitīvi vērtē relatīvi ātri publicēto atvainošanos, redakcionālās kolēģijas diskusiju un secinājumus par publikāciju.

Rožukalne secina, ka ar publikācijas ievietošanu "lsm.lv", ir pārkāpti divi sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju principi – atbildīgums un sabiedrības intereses.

Viņa iesaka pilnveidot redakcionālās vadlīnijas, iekļaujot tajās plašāka sociāla konteksta principus, piemēram, ļaunuma mazināšanu sabiedrībā un paaugstinātas sensitivitātes izmantošanu, strādājot ar neaizsargātām vai ievainojamām grupām, lai izrādītu cieņu tai sabiedrībai, kuru var ietekmēt izvēlētais temats.

Tāpat Rožukalne iesaka rūpīgāk vērtēt dažādus inovatīvu mediju produktu uztveres aspektus, kā arī regulāri auditorijai skaidrot redakcionālās izvēles sensitīvām un pretrunīgi uztveramām publikācijām. Būtu jāpievērš uzmanība arī publikāciju ievietošanai sociālajos tīklos, lai tās saturs dažādās platformās neatšķirtos un nebūtu nodalāms no kopējā vēstījuma.

Jau ziņots, ka situācijas pirmsākumi meklējami 24. februārī, kad "lsm.lv" publicēja "Cūku komiksa" kārtējo sēriju, kurā šoreiz kā cūkas bija attēloti Ukrainas neatkarības cīnītāji.

Vēlāk komiksa sērija tika dzēsta.

Kā skaidroja portāla "lsm.lv" galvenā redaktore Marta Cerava, kad "lsm.lv" sāka sadarbību ar autori Eveloni, viņai jau bija izstrādāts komiksa koncepts, kura centrā ir galvenais varonis – cūka –, kas iemiesojas dažādās situācijās.

Komiksa vēstījuma paušanai ir būtiski, lai galvenais varonis būtu spilgts un daudznozīmīgs, spētu pievērst uzmanību, tāpēc piekritām šim autores redzējumam par galveno varoni un formātu.

Komiksā ir vienota tēlu un simbolu sistēma, kas atkārtojas. Cūka uzvalkā – politiķis, cūka ar formas tērpa iezīmēm un ieroci – karavīrs, cūka ar cirtām – sieviete, maza cūka – bērns, cūka ar brillēm – skolotāja vai gudra cūka u.tml.

Sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" daudz apspriesto "Cūku komiksu" turpmāk vairs nepublicēs, tomēr sadarbību ar mākslinieci nepārtrauks.

Raidījumā "Spried ar Delfi" "lsm.lv" galvenā redaktore Marta Cerava norādīja, ka gan viņa, gan "Cūku komiksa" māksliniece Gundega Evelone ir saņēmusi dažādus draudus un emocionālo vardarbību internetā. Par to viņa plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs.

"Cūku komikss" portālā "lsm.lv" publicēts kopš 2022. gada janvāra. Populārākie "Cūku komiksa" ieraksti sasnieguši vairākus tūkstošus skatījumu – līdzīgi kā citas "lsm.lv" publicētās karikatūras, atklāja LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!