Foto: Pexels
Latvijas Mediju ētikas padome (LMĒP) saņēmusi 10 iesniegumus saistībā ar "Cūku komiksu", kuru publicēja sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" 24. februārī, portālu "Delfi" informēja padomē.

Padome saskaņā ar biedrības statūtiem ir lūgusi medija viedokli par šo publikāciju.

Biedrības Ētikas padome šos iesniegumus izskatīs tuvākajā sēdē un pēc tam paudīs viedokli par minēto publikāciju.

Jau ziņots, ka otrdien, 27. februārī, šo gadījumu izskatīs arī LTV satura redkolēģija.

Kā aģentūrai LETA norādīja sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne, publicējot "Cūku komiksu" sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" Krievijas iebrukuma Ukrainā otrajā gadadienā, medija redakcija pietiekami nenovērtēja ievainojamas cilvēku grupas iespējamo aizskārumu.

Viņa pēc likumā dotās iniciatīvas, kā arī Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) aicinājuma uzsākusi vērtēt iespējamos ētikas pārkāpumus "Cūku komiksa" publikācijā.

Šobrīd Rožukalne saredz divas problēmas: neatbilstošs publikācijas laiks, kā arī nepietiekama vēstījuma skaidrība un iespējamā ietekme uz ievainojamu sabiedrības grupu. Tā kā publikācija skar ne tikai mediju ētiku, bet mākslas interpretāciju, tad Rožukalne lūgs arī citu ekspertu viedokli, raksta aģentūra LETA.

Jau iepriekš ziņots, ka plašu interneta lietotāju kritiku sestdien izpelnījās "lsm.lv" publicēts "Cūku komikss" par karu Ukrainā, kurā attēlotas cūkas militāristu formā, attēlojot Ukrainas kareivjus, kas cīnās pret Krieviju. Cilvēki uzsvēruši, ka šāds saturs ir neatbilstošs publicēšanai jo īpaši kara sākuma otrajā gada dienā.

Uzmanību tam bija pievērsis arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš tviterī, atzīmējot portālu, rakstīja, ka "jokot var un vajag, bet svarīgs ir arī konteksts".

Biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" (LMĒP) dibināta 2018. gadā, apvienojoties mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 47 biedri un trīs asociētie biedri, kā arī biedrības Ētikas kodeksam pievienojušies četrpadsmit uzņēmumi un organizācijas, nekļūstot par Biedrības biedriem. Biedrības biedri pārstāv visu formu un veidu medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā.

Biedrības darbu vada biedrības valde, kuru pārstāv valdes locekle Ilona Skuja. Biedrības Ētikas kodeksa ievērošanu medijos pārrauga LMĒP Ētikas padome, kurā darbojas tās priekšsēdētāja Daiga Sproģe un vietnieks Aivars Pastalnieks, padomes locekļi Skaidrīte Lasmane, Guntars Līcis, Baiba Liepiņa, Anda Rožukalne, Andrejs Mēters, Ingemārs Vekteris, Aleksandrs Mirlins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!