Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Reaģējot uz Valsts kontroles revīziju, Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu uz dienesta pārbaudes laiku no amata atstādināt Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski. Atstādināšanas laikā Valsts kancelejas direktora pienākumus uzdots pildīt Valsts kancelejas direktora vietniecei juridiskajos jautājumos Inesei Gailītei.

“Šorīt agri no rīta informēju Valsts kancelejas vadītāju, ka viņš tiek atstādināts uz laiku, kamēr notiek šī dienesta pārbaude, jo tie apgalvojumu, ko vakar es saņēmu no Valsts kontroles, liecina, ka ir gana nopietni. Uzskatu, ka šobrīd atstādināšana ir nepieciešama, lai dienesta pārbaude notiktu pēc iespējas objektīvāk,” pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistus informēja Siliņa.

Siliņa ir ierosinājusi veidot starpministriju disciplināro komisiju. To vadīs Tieslietu ministrijas valsts sekretārs. Kā skaidroja premjere, "vērtēt Valsts kancelejas atbildību, protams, nozīmē, ka šādai komisijai būtu jābūt gana neatkarīgai, lai darbinieki pamatā nebūtu no Valsts kancelejas".

Komisija vērtēs gan Valsts kancelejas vadītāja, gan darbinieku, gan citu iespējamo personu atbildību.Tāpat Siliņa ir uzdevusi Valsts kancelejai veikt Ģenerālprokuratūras ieteiktos uzlabojumus. Viņa pauda cerību, ka šī normatīvā bāze tika izstrādāta Gailītes vadībā.

"Politiski es uzskatu, ka Kariņa kungs atkāpjoties ir uzņēmies zināmu atbildību par šo situāciju," atkārtoti norādīja premjere.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laika posmā no 2021. gada līdz 2023. gadam toreizējā premjera Kariņa speciālo avioreisu nodrošināšanai nelikumīgi izlietoti vismaz 222 000 eiro no valsts budžeta, bet neekonomiski – vismaz 324 000 eiro no Eiropas Savienības (ES) budžeta, secinājusi Valsts kontrole.

Revīzijas laikā iegūtā informācija liecina, ka lēmumu pieņemšanā un īstenošanā par speciālo lidojumu izmantošanu Ministru prezidenta un delegācijas ārvalstu komandējumos faktiski bija iesaistīts gan Ministru prezidents, gan viņa tiešā pakļautībā esošais Ministru prezidenta birojs un Valsts kanceleja.

Valsts kontroles ieskatā, ir vērtējama visu iesaistīto personu atbildība par pieņemtajiem lēmumiem izmantot speciālos lidojumus.

Savukārt Valsts kanceleja paziņojumā medijiem atzīst, ka revīzijas procesā Valsts kanceleja skaidroja Valsts kontrolei, ka Ministru prezidenta dienaskārtības, tai skaitā komandējumu, plānošana ir Ministru prezidenta biroja kompetencē.

Kariņa valdīšanas laikā viņa biroju vadīja Jānis Patmalnieks (JV), kurš patlaban ievēlēts 14. Saeimā. Viņš arī pildīja premjerministres Evikas Siliņas (JV) parlamentārā sekretāra pienākumus, tomēr pagājušajā nedēļā Siliņa paziņoja par parlamentārā sekretāra nomaiņu. Pati Siliņa iepriekšējā Saeimas sasaukumā bija Kariņa parlamentārā sekretāre. Tāpat Kariņa birojā iepriekš darbojās Ieva Zīberga, kura patlaban ieņem Siliņas biroja vadītājas amatu.

"Līdz ar to Ministru prezidents, konsultējoties ar Ministru prezidenta biroju, pieņem lēmumu par to, kad un ar kādu transportu doties komandējumā un atgriezties no tā. Valsts kancelejas kompetencē neietilpst premjerministra dienaskārtības plānošana," norāda Valsts kancelejā.

Tāpat Valsts kancelejā pauž, ka Ministru prezidenta birojs speciālo reisu pasūtīšanai ar komersantiem sazinājās tieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!