Foto: LETA

Buklets par rīcību krīzes situācijās papildināts ar rīcības plānu ģimenēm, krājumu veidošanu un citām detaļām. Tas ir 24 lappušu garš informatīvs materiāls, kas pieejams Aizsardzības ministrijas (AM) izveidotajā portālā "Sargs.lv".

Lai valsts būtu gatava reaģēt dažādās krīzes situācijās, tostarp militārā apdraudējuma, AM sāk kampaņu "Bruņojies ar zināšanām", pirmdien preses konferencē sacīja Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Ministrs sacīja, ka galvenās izmaiņas no iepriekšējā bukleta ir tā konkrētās sadaļās – piemēram, kā rīkototies krīzes situācijā ģimenes ietvaros. Viņš aicināja katram Latvijas iedzīvotājam veltīt stundu laika, lai iepazītos ar šo materiālu. Tāpat par krājumiem, kas jāveido evakuācijas gadījumā, rīcību kara gadījumā.

AM valsts sekretārs Aivars Puriņš uzsvēra, ka runa ir par 72 stundu noturību, nevis somu – viņš pauda, ka iepriekš radusies ilūzija, ka jāsakrāmē soma un kaut kur jādodas, taču tā neesot – tā ir noturība, lai spētu trīs dienas parūpēties par sevi, līdz kāds nāk palīgā, pauda Puriņš.

Tāpat maija sākumā būs buklets par to, kā rīkoties kara gadījumā. "Izmantojam šeit Ukrainas pieredzi – ņemam konkrētus Ukrainas materiālus par piemēru, lai mēs veiksmīgi varētu intergrēt Ukrainas mācības pašu gatavībā," atzina Sprūds. Viņš arī minēja, ka maijā būs pašvaldībām paredzētas vadlīnijas par rīcību kara gadījumā.

Sprūds pauda, ka ir svarīgi, lai informācija nonāk līdz cilvēkiem. Uz preses konferencē izskanējušo žurnālista jautājumu par to, kā buklets sasniegs cilvēkus, kas neapmeklēs "sargs.lv" mājaslapu, ministrs minēja, ka tiks izmantoti elektroniskie līdzekļi, interaktīvie risinājumi, kā arī buklets būs pieejams drukātā veidā.

72h buklets pieejams sargs.lv mājaslapā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!