Rīgas apgabaltiesa tiesnese Ināra Šteinerte bijušajam veselības ministram Ārim Auderam piektdien piesprieda 150 minimālo mēnešalgu naudassodu, kas sastāda 13 500 latus un mantas konfiskāciju, portāls “Delfi” uzzināja tiesā. Tiesas spriedumu apelācijas kārtībā desmit dienu laikā var pārsūdzēt.
Tiesa atzina, ka Auders ļaunprātīgi izmantoja savu pacientu uzticēšanos un izkrāpa no viņiem naudu. Spriedumā tiesa atzina, ka šādi bijušajam ārstam ļāva rīkoties nesakārtotā medicīnas sistēma.

Auders uz tiesas sprieduma nolasīšanu nebija ieradies, tādā veidā izrādot necieņu tiesai.

Valsts apsūdzības uzturētājs prokurors Māris Leja sprieduma nolasīšanas laikā sacīja, ka par pārsūdzību lems pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu. Piektdien tiesa nolasīja saīsināto spriedumu. Leja teica, ka likuma pants pēc kura Auders apsūdzēts pieļauj arī šāda soda piemērošanu, taču prokurors uzskata, ka ņemot vērā noziedzīgā nodarījuma smagumu, Auderam būtu piespriežams reāls cietumsods.

Leja sacīja, ka Auders ar savām darbībām, ir izkropļojis pacientu iespējas tikt pie valsts apmaksātām operācijām.

Savukārt Audera advokāts Oskars Rode pauda, ka pārliecību, ka spriedums tiks pasūdzēts, advokāts vairākkārt norādīja, ka sava aizstāvamā rīcībā nesaskata noziedzīga nodarījuma sastāvu.

“Kauns par Latvijas valsti, tā es raksturoju šo spriedumu,” žurnālistiem komentēja Rode. Viņš sacīja, ka Auders tiek sodīts par mēģinājumu konkurēt ar valsti.

Jautāts par to, kāpēc viņa klients nav ieradies uz noklausīšanos, Rode teica, ka neviņam neesot zinām, kādēļ Auders nav ieradies uz sprieduma nolasīšanu.

Valsts apsūdzības uzturētājs, prokurors Māris Leja tiesu debatēs bijušo veselības ministru Auderu lūdza sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Prokurors mantas konfiskāciju Auderam nepieprasīja.

Uzstājoties tiesu debatēs, prokurors sacīja, ka Audera darbībās ir saskatāmi vainu pastiprinoši apstākļi, proti, būdams Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, viņš ļaunprātīgi izmantojis savu dienesta stāvokli, pierakstot rindā uz operāciju savus privātos pacientus.

Saskaņā ar apsūdzību, būdams TOS Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs, Auders strādāja arī privātpraksē turpat - slimnīcas telpās. Uz slimnīcu ar ģimenes ārsta norīkojumu nosūtītajiem pacientiem, kuriem bija nepieciešama mugurkaula operācija, viņš prasīja naudu, lai gan operāciju samaksāja slimokases, liecina apsūdzība.

Pacientiem Auders apgalvojis, ka slimokasē nav naudas tūlītējas operācijas samaksai un rinda operācijai var pienākt pēc ilga laika, taču, laikus ķirurģiski neiejaucoties, pacientiem var rasties būtiski veselības sarežģījumi, liecina apsūdzība.

Auderam galīgā apsūdzība uzrādīta par vairāk nekā 40 000 latu izkrāpšanu 77 noziedzīgās epizodēs. Apsūdzība viņam uzrādīta pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas par krāpšanu lielā apjomā. Auders savu vainu apsūdzībās neatzīst. Kā drošības līdzeklis Auderam iepriekš piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

2004.gada vasarā Ģenerālprokuratūras sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas prokurors tā dēvēto Audera lietu nodeva izskatīšanai tiesā. Lietas materiāli apkopoti 27 sējumos, savukārt apsūdzības raksts ir 250 lapaspuses garš. Lietā par cietušajiem atzītas 82 personas.

Šajā rakstā aplūkotais temats šodien plkst. 19.25 tiks apspriests LTV7 informatīvi izklaidējošajā raidījumā “0 pozīcija”. Veidojot raidījumu, tiks ņemti vērā “Delfi” lasītāju argumenti, kurus lūdzam paust atsauksmēs pie šī raksta. Par “Delfi” lasītāju iesaisti raidījuma veidošanā plašāk lasiet šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!