Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija atzinīgi vērtē Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) darbu centralizēto eksāmenu rīkošanā, jo tam izdevies samazināt informācijas par eksāmeniem noplūdi, informēja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis.
Arī komisijas deputāte Silvija Golde sacīja, ka liels nopelns centralizēto eksāmenu norises kontroles uzlabošanā ir centra vadītājam Mārcim Krastiņam, jo vairs nenotiek tirgošanās ar eksāmeniem kā iepriekšējos gados.

Arī Krastiņš atzina, ka centram izdevies novērst informācijas par eksāmeniem noplūdi. "Centram ir aizdomas par to, kur iepriekšējos gadus varēja notikt informācijas noplūde, bet, tā kā pašlaik notiek izmeklēšana, tad kaut ko sīkāk mēs varēsim pastāstīt tikai pēc šā gada eksāmenu noslēguma," teica Krastiņš.

Viņš arī pauda, ka ISEC darbiniekus ierobežo "it kā divas šķēres". No vienas puses, tā ir slepenība, kas ierobežo to, cik daudz cilvēku var piekļūt eksāmenu darbiem, bet, no otras puses, - kompetence un darbinieku skaits kavlitatīvu eksāmenu materiālu sagatavošanai.

Krastiņš pavēstīja, ka pie šā gada eksāmenu un ieskaišu materiālu pārbaudes un pavairošanas četros miljonos eksemplāru strādājuši tikai 13 cilvēki. Tāpēc arī bijušas nelielas kļūmes, piemēram, angļu valodas eksāmena materiālos.

Krastiņš informēja komisiju, ka vienīgais būtiskais eksāmenu norises pārkāpums noticis Aizkrauklē, kur vienu dienu pirms eksāmena atvērta aplokse, kurā glabājas krievu valodas mutiskā eksāmena biļetes. Tā kā bijušas aizdomas, ka aploksne atvērta, lai pavairotu biļetes, skolēniem eksāmens bija jāpārliek blakus skolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!