Dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) gada pirmajos sešos mēnešos pieteicies 271 jaunietis, informēja Rekrutēšanas un atlases centra (RAC) vadības grupas virsnieks virsleitnants Guntis Karlsbergs.
Atlasi izturējuši 159 abu dzimumu jaunieši.

Savukārt studijām Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā (NAA) pieteikušies 127 pretendenti. Kadetu skaits būs zināms jūlija beigās vai augusta sākumā, norādīja Karlsbergs.

Lai iestātos NAA, pretendentam jābūt Latvijas pilsonim vecumā līdz 27 gadiem ar vidējo vai augstāko izglītību un bez iepriekšējas kriminālās sodāmības.

Pēc NAA absolvēšanas kadeti saņem leitnanta vai rezerves leitnanta dienesta pakāpi un tiek nosūtīti aktīvajam dienestam NBS vai NBS rezervē.

Virsnieka speciālista kursa absolventiem piešķir virsleitnanta dienesta pakāpi, savukārt sertificēti ārsti saņem kapteiņa pakāpi, teikts NAA mājaslapā. Virsleitnantus un kapteiņus nosūta aktīvajam dienestam NBS virsnieku speciālistu amatos.

Kā ziņots, studijas NAA varēs uzsākt 52 jaunieši, atbilstoši brīvo studiju vietu skaitam.

Pērn studijām pieteicās 264 pretendenti, bet viena trešdaļa saņēma atteikumu veselības stāvokļa dēļ. Šogad pretendentiem papildus jābūt nokārtojušiem valsts centralizēto eksāmenu fizikā, bet matemātikas un angļu valodas centralizēto eksāmenu vērtējumam jāatbilst D līmenim. Pērn studijām NAA pietika ar E līmeņa prasmju novērtējumu.

Jaunieši, kuri ieguvuši vai šogad iegūs vidējo izglītību, varēs apgūt Jūras spēku un Gaisa spēku virsnieku specialitātes, savukārt augstskolu absolventi - studijas virsnieka pamatapmācības kursā dienestam komandējošā sastāva amatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!