Latvijā varēs izplatīt tikai bērniem drošas šķiltavas, turklāt aizliegs izplatīt šķiltavas, kas kaut kādā veidā atgādina citu priekšmetu, vai kam ir izklaidējoši skaņas, gaismas vai animācijas efekti, kas ir potenciāli pievilcīgas bērniem, paredz valdības otrdien atbalstītie noteikumi.
Noteikumu projekta autors, Ekonomikas ministrija prognozē, ka noteikumi ne tikai samazinās cietušo bērnu skaitu, bet arī būtiski samazinās materiālos zaudējumus, kas rodas ugunsgrēku rezultātā bērniem rotaļājoties ar šķiltavām.

Saskaņā ar noteikumu projekta prasībām, par bērniem drošām šķiltavām uzskata tādas šķiltavas, kuras saskaņā ar standarta prasībām parastos vai iespējami paredzamos lietošanas apstākļos nevar iedarbināt bērni, kas ir jaunāki par 51 mēnesi, vai nu tādēļ, ka to iedarbināšanai ir vajadzīgs spēks, vai arī tādēļ, ka to konstrukcija, aizdedzes mehānisma aizsardzība vai aizdedzes nodrošināšana ir pietiekami sarežģīta.

Par drošām atzīstamas arī atbilstošu citu valstu, kas nav Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstis, normatīvajiem aktiem ražotas šķiltavas, kas nosaka līdzvērtīgas prasības šķiltavām attiecībā uz bērnu drošumu.

Aizliegums neattiecas tikai uz tādām uzpildāmām šķiltavām, kuru kalpošanas ilgums ir vismaz pieci gadi, kuras ir paredzēts droši uzpildīt un remontēt, kurām ir vismaz divu gadu ražotāja garantija un nomaināmas detaļas.

Paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā 11.martā. Noteikumu prasībām neatbilstošas šķiltavas atļauts realizēt pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas, ja šķiltavas laistas tirgū līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai un to ir iespējams pierādīt ar attiecīgiem dokumentiem.

Aizliegt bērniem nedrošas šķiltavas ierosināja Eiropas Komisijas, ņemot vērā pieejamos datus par ugunsgrēkiem, ko ES ir izraisījuši bērni, rotaļājoties ar šķiltavām. Kā liecina ES veiktā statistika, dalībvalstīs ir ļoti augsts negadījumu skaits, kurus izraisījušas bērnu rotaļas ar šķiltavām. Pēc aptuvenām aplēsēm, Eiropā ik gadu vairāk nekā 2000 ugunsgrēku izraisa bērnu rotaļas ar šķiltavām, izraisot aptuveni 20 nāves gadījumus, simtiem traumu un nozīmīgu kaitējumu īpašumam.

Latvijā netiek apkopota statistika par ugunsgrēkiem un citiem nelaimes gadījumiem, ko izraisījušas bērnu rotaļas ar šķiltavām. Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājas lapā pieejamās informācijas, 2002.gadā no bērnu bīstamajām rotaļām izcēlās 225 ugunsgrēki, kuros tiešais materiālais zaudējums bija 36 774 lati, savukārt 2003.gadā – 183 ugunsgrēki ar zaudējumiem 19 316 latu apmērā, bet 2004.gadā - 193 ugunsgrēki, kuros nodarīti tiešie materiālie zaudējumi bija 45 384 lati. 2005.gadā bērni, rotaļājoties ar uguni, izraisījuši 150 ugunsgrēkus, savukārt 2006.gadā laika posmā no 1.janvāra līdz 30.jūlijam bērni rotaļājoties ar uguni izraisījuši jau 90 ugunsgrēkus, kuru kopējie materiālie zaudējumi sastāda 33 526 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!