Valsts prezidenta Valda Zatlera intervija "Rīgas Laikam" liecina par robiem ārpolitikas zināšanās, vēsta laikraksts "Diena".
Laikraksts norāda, ka slaveno atbildi - "Mi za oģin Kitai [Mēs esam par vienu Ķīnu]," kuru Zatlers sniedzis Ķīnas žurnālistam savā pirmajā preses konferencē pēc ievēlēšanas amatā, Valsts prezidents atkārtojis arī intervijā "Rīgas Laikam".

"Latvijas atbilde lielajai Ķīnai vienmēr ir, ka ir tikai viena lielā Ķīna," intervijā žurnālam atklājis Zatlers. Viņš paskaidro, ka pirmajā preses konferencē ar vārdiem "Mi za oģin Kitai" gribējis panākt, lai ķīniešu žurnālistam kļūtu skaidra Latvijas nostāja.

Laikraksts norāda, ka citos ārpolitikas jautājumos Zatlera zināšanas nav tik plašas. Piemēram, viņš stāsta, ka "Kosovai apkārt ir Horvātija, Serbija — šīs valstis, kas nav Eiropas Savienība un nav pat tuvu viņai". Kosovu no Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas patiesībā šķir vairāk nekā 500 kilometru attālums, turklāt Horvātija ir galvenā kandidāte uz pievienošanos ES - sarunas jau notiek pilnā sparā, Horvātijas uzņemšana gaidāma tuvāko gadu laikā, norāda "Diena".

Zatlers intervijā žurnālam arī vēstot, ka albāņi Kosovā dzīvojuši tūkstošiem gadu, bet slāvi un bosnieši ir "drusku ienācēji". Balkānu vēstures pētnieki gan raksta, ka vēl viduslaikos lielākā daļa Kosovas iedzīvotāju bija serbi, bet līdz ar Osmaņu impērijas izplešanos šajā reģionā nostiprinājās musulmaņi (mūsdienās Kosovā ap 90% iedzīvotāju ir albāņi), norāda laikraksts.

Tāpat laikraksts informē, ka Zatlers nediplomātiski izteicies par Afganistānas iedzīvotājiem – ka Afganistāna dzīvo XIII gadsimta cilšu līmenī un Latvijas misijas uzdevums varētu būt pārmainīt šo sabiedrību, lai "viņa paceltos pāris gadsimtus uz augšu".

Prezidenta ārlietu padomnieks Andris Pelšs laikrakstam skaidrojis, ka Zatlera intervijā nav neatbilstību Latvijas ārpolitikas nostādnēm, turklāt jāņem vērā, ka intervija notika brīvdienā un nepiespiestā gaisotnē.

Lai gan Zatlera izteikumi netiek viennozīmīgi vērtēti, Valsts prezidents intervijā žurnālam arī atzinis, ka esot gatavs mācīties. "Es mostos ar domu: "Kas man šodien jāiemācās?" Prezidenta amats uzliek par pienākumu pilnveidoties. Katru dienu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!