No Salaspils kodolreaktora izvesti 14 kilogrami atstrādātās kodoldegvielas, kas jau veiksmīgi sasnieguši Krievijas pilsētu Čeļabinsku, informēja Vides ministrijā.
Vides ministrs Raimonds Vējonis informēja, ka šonedēļ no Salaspils kodolreaktora uz Krieviju Federāciju tika izvesti vairāk kā 14 kilogrami augsti bagāta urāna lietotās kodoldegvielas veidā. Pašlaik šī krava sekmīgi ir nonākusi Krievijas Federācijas kodoldegvielas pārstrādes rūpnīcā Čeļabinskas apgabalā.

Vējonis uzsvēra šī notikuma nozīmību, norādot, ka pašlaik Latvija ir no lietotās kodoldegvielas brīva valsts. Tāpat viņš norādīja, ka tas ir Latvijas valdības un Vides ministrijas panākums, ka ir izvestas lietotās augsti radioaktīvās kodoldegvielas 77 kasetes, kuru pārstrādes rezultātā radušies radioaktīvie atkritumi satur ilgi dzīvojošus radionuklīdus, kuri tiek atstāti Krievijā. Atbilstoši līguma nosacījumiem Krievija šo kodoldegvielu var izmantot tikai un vienīgi miera vajadzībām.

Pēc radioaktivitātes apjoma, izvestā kodoldegviela ir līdzvērtīga aptuveni piecām radioaktīvo atkritumu glabātavām "Radons".

Lietotās kodoldegvielas izvešana veikta sadarbojoties Latvijas, ASV Enerģijas Departamenta, Krievijas Federācijas, Starptautiskās Atomenerģijas Aģentūras un "Euroatom" speciālistiem.

ASV Enerģijas departaments lietotās kodoldegvielas izvešanas projekta ietvaros sniedza finansiālo palīdzību sešu miljonu ASV dolāru jeb aptuveni trīs miljonu latu apmērā, kas novirzīts sagatavošanas darbu veikšanai Latvijā un Krievijā, kā arī lietotās kodoldegvielas transportēšanai un ievešanai, tās uzglabāšanai un pārstrādei Krievijas Federācijā. Savukārt Latvijas valdība piešķīra 750 000 ASV dolārus jeb aptuveni 375 000 latu lietotās kodoldegvielas pārstrādes rezultātā radušos radioaktīvo atkritumu atstāšanai Krievijā.

Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras direktors Andris Abramenkovs atkārtoti uzsvēra, ka lietotās kodoldegvielas transportēšana laikā piemērotos paaugstinātas drošības un slepenības apstākļus noteica Latvijas, Krievijas un starptautisko normatīvo aktu prasības, lietotās kodoldegvielas izvešanas līguma nosacījumi, kā arī nepieciešamība samazināt iespējamo apdraudējumu riskus.

Valsts policija 11.maijā ir nodrošinājusi stratēģiski svarīgas dzelzceļa kravas - kodoldegvielas izvešanu no Latvijas teritorijas atbilstoši starptautiskajiem nosacījumiem. Kravu, kuru pa dzelzceļu izveda no Latvijas, pavadīja helihopteri un dažādas drošības institūcijas.

Lietotā kodoldegviela tika uzglabāta Salaspils kodolreaktorā, kuru apsaimnieko un kura likvidēšanu nodrošina Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!