No trešdienas Rīgas sabiedriskajā transportā par braucieniem varēs sākt norēķināties, izmantojot jauno elektronisko norēķina sistēmu jeb e-talonus, vienlaikus saglabājot arī „veco” norēķina kārtību ar papīra biļetēm.

Iedzīvotājiem ir iespēja iegādāties kādu no e-talona veidiem:

Plastikāta viedkarte - noteikti nepieciešama tiem, kas sabiedrisko transportu izmanto ikdienā - pērkot mēnešbiļetes vai vienreizējās braukšanas biļetes, kā arī tiem pasažieriem, kuri izmanto sabiedriskajā transportā atlaides.
Ir divi plastikāta viedkartes veidi: personalizētā viedkarte un nepersonalizētā viedkarte.

Personalizētā viedkarte (personalizēts e - talons) ir piesaistīta tikai vienam lietotājam-tā satur klienta datus-fotokartiņa, vārds, uzvārds-to var lietot tikai kartes īpašnieks. Obligāta tiem, kas sabiedriskajā transportā izmanto atlaides. Nozaudēšanas gadījumā to ir iespējams bloķēt un atjaunot, nezaudējot apmaksāto produktu. Viedkarti varēs papildināt biļešu automātos, preses tirdzniecības vietās un lielveikalos, Rīgas satiksmes biļešu pārdošanas vietās un internetā.

Nepersonalizētā viedkarte (nepersonalizēts e - talons) nesatur klienta datus, un to var lietot vairāki pasažieri.
Nepieciešama tiem pasažieriem, kuri regulāri izmanto sabiedrisko transportu bez atlaidēm un nevēlas lietot personalizēto e-talonu. Nozaudēšanas gadījumā nav iespējams bloķēt un atjaunot. Papildināt karti varēs visās tajās pašās vietās kā personalizēto viedkarti, izņemot papildināšanas iespēju internetā.

Kartona viedbiļete ir braukšanas biļetes 24 stundām, 3 dienām, 5 dienām, 5 braucieniem, 10 braucieniem, 20 braucieniem. Šīs biļetes varēs iegādāties visās biļešu tirdzniecības vietās un tās varēs lietot tie pasažieri, kuri Rīgas sabiedrisko transportu izmanto neregulāri, tajā skaitā pilsētas viesi un tie pasažieri, kuri nevēlas lietot plastikāta viedkarti.

Papīra biļete turpmāk būs nopērkama tikai sabiedriskā transporta līdzeklī pie vadītāja, un tā būs dārgāka - maksās 50 santīmus.

Līdz ar jauno norēķinu sistēmu tiks ieviestas arī atlaides braukšanās kartēm - jo vairāk braucieniem pērk, jo lielāka atlaide. Piemēram, braukšanas karte jeb viedbiļete pieciem braucieniem maksā 2 latus, 10 braucieniem -   3,8 latus, 20 braucieniem -7,2 latus.  Atsevišķi būs iespējams iegādāties arī 24 stundu biļeti braukšanai visos sabiedriskajos transportos, kas maksās  1,5 latus, trīs dienu biļeti -  4,6 latiem.

 Līdzšinējās vienreizējās biļetes ar nominālvērtību  0,4 lati iepriekšpārdošanās būs pieejamas līdz  31.martam, bet kompostrēt varēs līdz 30.aprīlim.

Viedbiļetes varēs iegādāties biļešu automātos un biļešu pārdošanas vietās, kā arī Rīgas satiksmes klientu centros.

Personalizētajam e - talonam nav jāpiesakās I un II grupas invalīdiem, bērniem invalīdiem, personām, kas pavada I grupas invalīdus un bērnus invalīdus, bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kā arī pirmskolas vecuma bērniem. Personalizētais e - talons tiks izsūtīts pa pastu uz anketā norādīto adresi vēstules veidā, sākot no 2009.gada 15.marta līdz 30.aprīlim.

Arī jaunā norēķinu sistēma paredz mēnešbiļetes. Ikvienam klientam, kas tagad braukšanai sabiedriskajā transportā iegādājas mēnešbiļetes, būs nepieciešama vai nu personalizēta vai nepersonalizēta plastikāta viedkarte (e - talons), kuru katru mēnesi papildinās ar kādu no piedāvātajiem biļešu veidiem - šajā gadījumā braukšanas biļetes veidu mēnesim. Tomēr atšķirībā no līdzšinējās kārtības visiem mēneša biļešu - e-talonu īpašniekiem būs jāreģistrē katrs savs brauciens, nevis kā līdz šim, kad mēnešbiļeti vajadzēja uzrādīt vienīgi konduktoram. „Šāda sistēma tiek ieviesta, lai veiktu klientu uzskaiti, kura vēlāk ļaus konstatēt, kādos maršrutos, kādos laikos, kādos virzienos sabiedriskais transports tiek izmantots biežāk un kādos retāk. Iegūtā informācija kalpos pakalpojuma attīstīšanai no pārvadājumu plānošanas viedokļa," norāda „Rīgas satiksme".

Savukārt papildu bagāžas vai dzīvnieku pārvadāšanai pie sabiedriskā transporta šofera būs jāiegādājas papildu vienreizējās bagāžas biļete 80 santīmu vērtībā.

 Vienreizējās biļetes ar nominālvērtību  0.40 lati iepriekšpārdošanās būs pieejamas līdz  31.martam, bet kompostrēt varēs līdz 30.aprīlim.

Viedbiļetes var iegādāties Narvesen, PlusPunkts un Preses Apvienibas tirdzniecības vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!