Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas priekšlikumu piešķirt līdzekļus bērnu vakcinācijai pret rota vīrusu, B hepatītu, pneimokoka infekciju un meiteņu vakcinēšanu pret dzemdes kakla vēzi.

Paredzams, ka vakcīnas tiks iegādāts valsts iepirkumā, iespējams, pat kompensējot tos izdevumus, ko valsts tērē par slimnīcās nokļuvušo ar rotavītrusu sasirgušo pacientu ārstēšanai. Šogad jau ietaupījums varētu būt 17 00 latu un nākamgad 70 000 latu, ietaupot uz valsts uzdevumiem pacientu

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) otrdien valdības sēdē ilgāku laiku iztaujāja klātesošus ārstus un Veselības ministrijas pārstāvjus par iepirkuma, vakcinācijas kvalitātes aspektiem. Galu galā viņš lika ministrijai līdz nākamajai valdības sēdei sagatavot precīzu finanšu pamatojumu vakcīnu iegādei.

Diskusijas par vakcīnu iegādi izvērtās pat starp sanākušajiem ārstiem, pretēji pārējiem mediķiem Latvijas Ģimenes ārstu asociācija norādīja, ka Latvijā rota vīrusa infekcija nevar būt nāvējoša un krīzes apstākļos būtu jāizvērtē naudas ieguldīšana vakcinācijā.

Pret šo apgalvojumu iebilda pārējie klātesošie ārsti, tostarp veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), kāds no klātesošajiem norādīja, ka vissmagāk cietušie pacienti nonāk slimnīcās, kur ar viņiem ģimenes ārstiem nav jāsaskaras.

Lai samazinātu bērnu saslimstību ar rotavīrusu infekciju, plānots sākt vakcināciju bērniem no divu mēnešu vecuma.

Paredzams, ka pret B hepatītu pirmajās divpadsmit stundās pēc dzimšanas vakcinēs tikai tos jaundzimušos, kuri pieder riska grupai, t.i. dzimuši hepatīta B virsmas antigēna pozitīvām mātēm, vai mātēm, kuras nebija pārbaudītas B hepatīta klātbūtnes noteikšanai. Pārējo bērnu, kuri nepieder riska grupai, vakcinācija pret B hepatītu tiks uzsākta divu mēnešu vecumā ar kombinēto vakcīnu.

Lai samazinātu bērnu saslimstību ar pneimokoku infekciju valstī, kā arī, lai samazinātu ārstēšanas izdevumus stacionārajās ārstniecības iestādēs, plānota arī vakcinācija pret pneimokoku infekciju bērniem no divu mēnešu vecuma, turpinot to četru un sešu mēnešu vecumā, un, veicot revakcināciju, 12 – 15 mēnešus veciem bērniem.

Paredzama arī divpadsmitgadīgo meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!