Foto: DELFI
No sestdienas stājas spēkā grozījumi pasu noteikumos, kas cita starpā paredz, ka līdz 1945.gada oktobrim Abrenes apriņķa teritorijā dzimušajiem būs iespēja izvēlēties, vai pasē kā dzimšanas vietu norādīt Latviju vai Krieviju, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Grozījumi arī paredz, ka turpmāk pirkstu nospiedumu attēli pasu mikroshēmās iekļaujami personām no 12 gadu vecuma, nevis no 10 gadu vecuma, kā bija paredzēts iepriekš.

Grozījumi arī nosaka, ka bērniem, kuriem viens no vecākiem ir ārvalstnieks vai bezvalstnieks, pases izsniegšanai būs nepieciešama otra vecāka notariāli apliecināta piekrišana.

Tāpat grozījumi paredz, ka personas, kuru dzīvesvieta ir ārvalstī, atrodoties Latvijā, dokumentus pases izsniegšanai varēs iesniegt un pasi saņemt jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, nevis kādā vienā konkrētā nodaļā, kā tas bija noteikts iepriekš.

Turpmāk personām arī būs iespēja paturēt caurdurto veco pasi, ja tas nepieciešams, lai saņemtu jaunu vīzu. Līdz šim nederīgo pasi caurdūra un atstāja personas rīcībā tikai tad, ja pasē bija derīga vīza vai uzturēšanās atļauja, bet nereti vēstniecības jaunas vīzas izsniegšanai personai pieprasa uzrādīt pasi ar iepriekšējo vīzu, kurai derīguma termiņš jau ir beidzies.

Noteikumos veikti arī citi uzlabojumi un precizējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!