Pēc iebraukšanas Latvijā degvielu, kas iepildīta citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī un atrodas transportlīdzekļa standarta degvielas tvertnē, nedrīkstēs noliet un izmantot citos transportlīdzekļos vai citiem mērķiem, paredz otrdien valdības atbalstītie grozījumi akcīzes preču aprites noteikumos.

Noteikumu iesniedzējs Finanšu ministrija skaidro, ka šis aizliegums nepieciešams, lai novērstu tirdzniecību ar citās dalībvalstīs iegādātu degvielu, par kuru Latvijā nav samaksāts akcīzes nodoklis, jo degviela, kas atrodas standarta degvielas tvertnēs un nodrošina transportlīdzeklī uzstādīto iekārtu darbību un uzturēšanu, netiek aplikta ar nodokli.

Standarta degvielas tvertne ir tvertne, kuru uzstādījis ražotājs un kura transportlīdzeklim ļauj izmantot degvielu dzinēja vai, ja nepieciešams, dzesēšanas sistēmas darbībai. Tvertne, ko ražotājs uzstādījis transportlīdzeklim, kurā par degvielu izmanto gāzi, arī uzskatāma par standarta degvielas tvertni.

Grozījumi arī paredz, ka turpmāk varēs anulēt alkohola tirdzniecības licenci, ja uzņēmuma komercdarbības vietā būs konstatēti nelikumīgi alkoholiskie dzērieni.

Tāpat ar noteikumu grozījumiem paredzēts mazināt birokrātiskās procedūras un slogu uzņēmējiem, kas strādā ar akcīzes precēm. Piemēram, licences turpmāk varēs saņemt ne vien papīra formā, bet arī elektroniski; iesniedzot dokumentus licences saņemšanai, nebūs jāuzrāda to oriģināli; ja komersants vēlēsies īslaicīgi mainīt licencē norādīto darbības vietas darba laiku, licence nebūs jāpārreģistrē un tamlīdzīgi.

Grozījumi paredz arī citas izmaiņas akcizēto preču apritē un redakcionālus precizējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!