Policijā ar sūdzību par grāmatu publicēšanu e-bibliotēkā vērsies "Apgāds Zvaigzne ABC", svētdien informē raidījuma "Nekā personīga".

Izdevniecības vadība vērsusies Ekonomikas policijā, lūdzot rīkoties un pārtraukt iespēju lasīt grāmatas bez maksas internetā. Konkrēti darbi interneta bibliotēkā bijuši lasāmi bez saskaņojuma un samaksas, un tas esot autortiesību pārkāpums, izdevniecības domas atstāsta raidījums.

Jau ziņots, ka 18.martā, pēc izdevēju paustajam pretenzijām par savu darbu nesaskaņotu izvietošanu internetā, Ekonomikas policija aizdomās par autortiesību pārkāpumiem arestējusi e-bibliotēkas serverus.

"Ekonomikas policijas darbība ir novērst likuma pārkāpumus un, ja viņi saņēma sūdzības no autoriem, ka tiek publicēti darbi nesaskaņojot ar viņiem, tad viņi veica visu, lai to novērstu," raidījumam norādīja Valsts policijas pārstāve Linda Neimane Zobena.

Policija vērsies arī Policijas akadēmijas lektors Māris Grudulis, kurš pamanījis, ka viņa darbs "Ievads autortiesībās" pieejams e-bibliotēkas lietotājiem. "Atšķirībā no māksliniekiem, man darbs ir tīri vairāk juridisks un es ar visu to gribu pelnīt naudu," raidījumam sacīja Grudulis.

Pēc raidījuma rīcībā esošas informācijas ar sūdzību policijā īsi pirms e-bibliotēkas servera izņemšanas vērsās "Apgāds Zvaigzne ABC". Tā vadītāja uzsver, ka interneta bibliotēkā ievietotas ap 300 viņu grāmatas, nerēķinoties ar izdevēju un arī autoru tiesībām.

"Principā tas ir pirātisks kuģis, teiksim tā, kuri ir pasludinājuši, kas viss būs bez maksas. Mēs maksājam, mēs gatavojam, viņi vienkārši paņem un publicē. Pie tam, šajā mirklī, kad ir parādījušies šie e–lasītāji, izdevniecības pašas ir gatavas publicēt darbus," raidījumam norāda apgāda vadītāja Vija Kilbloka.

Savukārt SIA "Ideju foruma bibliotēka" valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags uzskata, ka apgāda vēršanās policijā ir rēķinu kārtošana. "Mēs skaidri pateicām, ka nākamo divu gadu laikā gribam izdot visas mācību grāmatas par savu naudu un tās bez maksas izplatīt pamatskolās un vidusskolās," raidījumam atklāj Vanags.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!